Storytel ger ut Loui Sands självbiografi om livet, handbollen och att vara född i fel kropp
10 oktober 2022 - Senast uppdaterad 5 mars 2024

Som liten gav Loui Sand sig själv en utväg, för att härda ut. Han skulle leva till 25. Om livet var lika nattsvart då skulle det ta slut där. Tanken gav ro.
I vinter fyller han 30. Tre år har gått sedan han kom ut som transperson, och tiden därefter har han ägnat åt att skriva om vägen framåt på en livsresa som i högsta grad är pågående.
Som jag är släpps på Storytel den 10 oktober.
Året är 2019 och efter mer än 100 landskamper har handbollsstjärnan Louise Sand överraskande meddelat att karriären är över. Tidningarnas sportsidor toppas av nyheten, och i artiklarna citeras det besked Sand med sina egna ord gett i sin podcast: En utredning om könsdysfori ska inledas.
“Jag vill inte längre gå runt med mitt ständiga självhat på grund av det obehag jag känt i och över min kropp.”
Vid 26 års ålder upphör Louise, och Loui tar vid. Ett nytt, sant liv kan äntligen börja. Ett liv som han nu berättar om i självbiografin Som jag är, skriven för Storytel Original och uppläst av Loui själv.
– Att komma ut som transsexuell var en sådan lättnad. Att inte behöva leva ensam med min hemlighet fick mig att må bättre än någonsin tidigare. Det är fortfarande en kamp, livet går upp och ned hela tiden och kommer förmodligen alltid att göra det. Men det är det värt. Någonstans är jag tacksam över all erfarenhet jag har hunnit samla på mig på bara 29 år, säger Loui Sand.
I Som jag är, skriven tillsammans med Mari-Anne Knutas, berättar Loui Sand om livet, identiteten, idrotten, kärleken och fördomarna. Arbetet med boken har stundtals varit en tuff process.
– Instinktivt vill jag eliminera det som ligger i det förflutna. Jag har fått jobba med att stanna i obehaget. Det får vara jobbigt, det har existerat, det går inte att ta bort. Att förtränga är inte hållbart, så vill jag inte leva mitt liv, säger han.
Som jag är behandlar svåra och känsliga frågor, och Loui Sand har velat vara så öppen och ärlig som möjligt. För sin egen skull, men också för andra människor som går igenom svårigheter i livet.
– Oavsett om det handlar om att du är trans, bög, lesbisk eller mår skit av vilket skäl som helst: Vi sitter i samma båt. Jag är inte ensam, du är inte ensam. Det låter kanske klyschigt, men livet blir bättre om man vågar be om hjälp och tar itu med sina problem på riktigt, säger Loui Sand.
– Som jag är är en gripande och ärlig självbiografi som vi är mycket stolta över att ge ut. Loui visar prov på stort mod när han öppet och med sina egna ord berättar sin historia, och vi är tacksamma över att få vara med på hans resa och göra hans röst hörd, säger Annika Seward Jensen, publicistisk chef på Storytel Original.
Som jag är är skriven för Storytel Original och släpps på Storytel den 10 oktober.
Fakta/Hit kan du vända dig om du mår dåligt
I akuta situationer, ring alltid 112.
Vårdguiden 1177 om du behöver hjälp att hitta en mottagning eller har frågor om psykisk ohälsa.
Minds självmordslinje, öppet dygnet runt, 90101.
Minds föräldratelefon, öppet på vardagar klockan 10–15, 020-85 20 00.
Jourhavande medmänniska, öppet alla dagar 21–06, 08-702 16 80.
Bris, för dig under 18 år, öppet vardagar 9–12 och 14–21, 116 111.
Spes, suicidprevention och stöd till efterlevande, öppet alla dagar 19–22, 020-18 18 00.
Kyrkans SOS, öppet vardagar 13–21 och helger 16–21, 0771-800 650.
Här hittar du en lista på stödlinjer:
https://mind.se/hitta-ratt-kontakt/jourer-och-linjer-om-du-behover-prata/
Fakta/Det här är könsdysfori
Könsdysfori är när du känner att din kropp inte stämmer överens med din könsidentitet och att det innebär ett lidande för dig. Du som har könsdysfori kan få behandling för att må bättre. Det kallas för könsbekräftande behandling. Syftet med könsbekräftande behandling är att anpassa kroppen så långt som det är möjligt till din könsidentitet.
Källa: 1177