Storytel släpper ny dokumentär om mordet som gäckat polisen i 30 år: Kan klaras upp med hjälp av ny lag

Sextonåriga Malin Olsson hittades mördad på Östra kyrkogården i Göteborg sommaren 1994. Mer än 30 år senare går hennes mördare fortfarande fri.
Journalisten och författaren Tina Frennstedt berättar tillsammans med producenten Tove Friman Leffler historien om ett av Sveriges mest uppmärksammade kalla fall, som med hjälp av en ny lag kan vara nära ett uppklarande.
Kyrkogårdsmordet släpps på Storytel den 27 mars.
Det är söndagen den 24 juli, den varma sommaren 1994. En man passerar Östra kyrkogården i Göteborg under sin promenad, och reagerar på att det ser ut att ligga klädesplagg i ett buskage. När han närmar sig ser han att en naken människa ligger vid gravstenarna. Hon är livlös.
Mannen larmar polisen, som kan konstatera att den unga kvinnan är död.
Jakten på sextonåriga Malin Olssons mördare inleds.
I dokumentären Kyrkogårdsmordet djupdyker författaren och journalisten Tina Frennstedt tillsammans med producenten Tove Friman Leffler i ett av Sveriges mest uppmärksammade kalla fall, ett fall som Frennstedt kommit i kontakt med många gånger under sina år som kriminalreporter.
– Att en ung kvinna mördas utomhus, av en okänd person och att det förblir ouppklarat i 30 år är statistiskt väldigt ovanligt i Sverige. Därför har det också, jämte Palmemordet och andra kalla fall, år efter år funnits med på listor över de mest mystiska olösta fallen vi har i landet, säger Tina Frennstedt.
– I fallet finns också många märkliga detaljer. Till exempel ett brunt läderbälte som hittades på graven bredvid och som sannolikt tillhört mördaren, det är ovanligt att gärningsmän lämnar efter sig sådant. Det är sådana saker, detaljer som man inte får att gå ihop, som triggar mig när det gäller äldre fall.
Det man vet om fallet är att Malin, en glad och rättfram tjej som 1994 precis gått ut första året på gymnasiet i Åmål, har rest från hemorten Dals-Ed till Göteborg tillsammans med en kompis. I Göteborg ska de vara hund- och husvakter åt en familj i Härryda över en helg.
På lördagskvällen kör en öppen, röd Cadillac upp till huset. Tre killar och två tjejer sitter i bilen och frågar om Malin och hennes väninna vill hänga med till stan.
Sju ungdomar färdas i bilen den här sommarnatten. Men Malin kommer bort från sällskapet på småtimmarna. Det är sista gången hon ses i livet. Någon gång under natten mot söndagen blir hon mördad.
I Kyrkogårdsmordet tar Tina Frennstedt upp flera av de saker som bidrog till att mordutredningen försvårades. Enligt Frennstedt låste sig utredarna tidigt vid ett par misstänkta gärningsmän, vilket kan ha gjort att mördaren kom undan. Dessutom tog man för 30 år sedan inte tillvara eller förvarade spår på samma sätt som i dag.
Men det finns fortfarande hopp om att mordet på Malin ska lösas, tack vare den nya så kallade biometrilagen som träder i kraft den 1 juli.
– Med den kommer det att bli tillåtet att använda släktforskning i mordutredningar och en del andra grova brott. Eftersom det finns några hyfsade DNA-spår i Malins ärende finns det relativt goda chanser till en uppklarning här, säger Tina Frennstedt.
– Jag hoppas verkligen, inte minst för Malins mamma Marita Olssons skull, att detta klaras upp. För Marita, som jag intervjuat i dokumentären, skulle ett uppklarande betyda att hon får möjlighet att gå vidare och åtminstone få lite mer ro i livet.
Tina Frennstedt har tidigare gett ut den framgångsrika Storytel Original-dokumentären Var är Helena? om Helena Anderssons försvinnande i Mariestad 1992. 2019 gav hon ut den prisade fiktiva romanen Försvunnen, som är inspirerad av Helenafallet. Hon är nu också aktuell med deckarserien Cold case, där den femte delen, Dödens klackar, släpptes i februari.
Kyrkogårdsmordet släpps på Storytel den 27 mars.
Kontakter
