Våren på Storytel: Livsavgörande vänskap, spionspänning och svängig boogie
14 februari 2023 - Senast uppdaterad 5 mars 2024

Kattis Ahlström följer upp debuten I hennes skor med en ny roman, Jesper och Patrick Ersgård bjuder på spionspänning i Elddopet, Jessica Springfeldt Råket släpper den gripande och sanna historien Irina och jag, Instagramfenomenet Liket efter döden blir samtalsserie, Martin Ezpeleta gör en djupdykning i olösta försvinnanden och boogie-legendaren Owe Thörnqvist släpper en svängig självbiografi som inte liknar någonting annat.
Våren på Storytel blir extra allt. Här är några av höjdpunkterna.
Elddopet, av Jesper och Patrick Ersgård, med Fredde Granberg, premiär den 16 februari
Jesper Ersgård är en av Storytels i särklass mest lyssnade författare, med succéer som Svart stjärna, 1986 och Sky & Fall i sin bibliografi. Och nu är han tillsammans med sin bror Patrick Ersgård högaktuell med Elddopet, den första delen i en helt ny trilogi som kommer som ljud först och som fysisk bok i april.
Elddopet handlar om en framgångsrik författare som drabbas av en personlig tragedi och finner sig själv vilsen. När en hemlig avdelning inom svensk underrättelsetjänst oväntat vill rekrytera honom till ett uppdrag tackar han ja i hopp om att få en nystart i livet. Uppdraget går ut på att han ska knyta kontakt med en ökänd vapenhandlare som råkar vara ett stort fan av författarens debutroman. Men spionlivet visar sig snabbt vara betydligt mer komplicerat än han anat, och han måste använda all sin kreativitet som författare för att överleva.
Irina och jag, av och med Jessica Springfeldt Råket, premiär den 22 februari
30 år har gått sedan Jessica Springfeldt Råket knackade på dörren till en främmande människas lägenhet. Där fann hon fann en ung kvinna som fruktade för sitt liv – och en vänskap som skulle förändra allt. I sin självbiografiska Storytel Original Irina och jag berättar hon historien om hur två kvinnor räddade varandra och knöt band som aldrig kan brytas.
Boogieman – Livet och låtarna, av och med Owe Thörnqvist, premiär den 10 mars
Boogie-mannen Owe Thörnqvist fyller 94 år den 12 mars, och inför hans födelsedag släpps hans väldigt annorlunda, och ovanligt svängiga, självbiografi Boogieman.
Under sin långa karriär har Owe samlat på sig mängder av stories, och nu delar han med sig av ett gäng av dessa – och dessutom några av sina älskade låtar.
I Boogieman tar han oss med från uppväxten i arbetarhemmet på Sysslomansgatan i Uppsala. Musikintresset var tydligt redan från jollrandet i vaggan, och som sexåring underhöll han familjen genom att skapa rytmer och klanger med diverse prylar han hittade i hemmet.
"Köp grabben ett dragspel, annars kan det sluta illa", lär en vän till familjen ha viskat åt Owes föräldrar en dag.
Det gick allt annat än illa. Owe Thörnqvist har sedan karriärens början gett ut över 300 låtar varav många blivit oförglömliga klassiker, turnerat i hela världen och tilldelats en lång rad utmärkelser och priser. Om detta, och mer därtill, berättar han själv i en självbiografi som inte liknar något annat.
Försvinnanden, av och med Martin Ezpeleta, premiär den 17 april
Försvinnanden är en serie i tre delar av dokumentärmakaren Martin Ezpeleta.
Ezpeleta har ägnat många år åt att följa spåren efter försvunna människor, granska utredningar och söka svar på de många frågor som de anhöriga lämnats kvar med. Hans hyllade och uppmärksammade Storytel Original-dokumentärer Var är Olle? och Saknad i Ljungby har engagerat många lyssnare.
I serien Försvinnanden tittar han närmare på olika aspekter av försvinnanden genom intervjuer med anhöriga, poliser och andra människor som på olika sätt påverkats eller engagerats av tre fall:
Johanna Wallins pappa försvann när hon bara var fem år gammal. Händelsen har präglat Johannas liv, och i alla år har hon letat efter honom. Länge vandrade hon ensam i hans fotspår, tills hon hittade en grupp människor som engagerat sig i det mystiska försvinnandet och som uppmanade henne att göra ett DNA-test. Och plötsligt hade hon en avgörande pusselbit.
Carlos Pizzaro försvann 2004 i Strömsund och dödförklarades 2015 trots att ingen kropp återfunnits. Polisen Stephen Jerand tog kontakt med Martin Ezpeleta eftersom han såg likheter med Olle Högbom-fallet.
Turnéledaren Lelle Hildebrand försvann spårlöst i Sölvesborg 1999. Polisen misstänkte att han blivit mördad, men någon kropp hittades aldrig. Tragedin splittrade familjen.
Liket efter döden, av och med Brita Zilg, Rebecka Teglind och Kelda Stagg, premiär 16 maj
Rättsläkaren Brita Zilg, rättsantropologen Rebecka Teglind och kriminalteknikern och tafonomen Kelda Stagg ligger bakom det uppmärksammade Instagramkontot Liket efter döden. De vill sprida kunskap om döden och vad som händer med människokroppen post mortem på ett begripligt och populärvetenskapligt sätt. Nu tar de ytterligare ett steg i det underhållande folkbildandets tjänst och ger ut en ljudboksserie med samma namn på Storytel. Ika Johannesson leder samtalet genom flera avsnitt med olika teman.
Sången om Sanna, av och med Kattis Ahlström, premiär 31 augusti
Kattis Ahlström romandebuterade med I hennes skor på Storytel 2021. Nu kommer hennes andra roman, Sången om Sanna, som handlar om Sanna som är 45 år och nybliven änka. Efter makens plötsliga bortgång har Sanna varit som förlamad av sorg, men ett oväntat besked tvingar henne ut i livet igen. Och det ordentligt. Kattis Ahlströms andra roman är en varm och humoristisk berättelse om sorg, identitet och mod.