Storytel firar Sandemos 100-årsdag med en exklusiv prequel till Sagan om Isfolket

23 april 2024

Margit Sandemos älskade romanserie Sagan om Isfolket får en fristående fortsättning. Den norska författaren Hilde Susan Jægtnes förvaltar Sandemos arv och har nu skrivit en prequel till den bästsäljande serien, som släpps exklusivt på Storytel i sommar.
Nyheten kommer på internationella världsbokdagen, tillika den dag då Margit Sandemo skulle ha fyllt 100 år.

 

Den 23 april skulle Margit Sandemo ha fyllt 100 år. Den norsk-svenska författaren är mest känd för sin bästsäljande romanserie Sagan om Isfolket, en släktsaga om totalt 47 delar.
Serien är inläst av skådespelaren Julia Dufvenius, som också själv var den som tog initiativ till att den älskade bokserien skulle släppas i ljud. Den första boken, Trollbunden, och de fyra efterföljande delarna släpptes på Storytel sommaren 2013. Succén var omedelbar. Ljudbokslyssnarna blev så tagna av berättelsen att de ringde till Storytel och vädjade om en snabbare utgivningstakt.
Dufvenius hade fullt upp i inspelningsstudion.

– Att läsa in 47 delar var bitvis fantastiskt – och bitvis svor jag och var verkligen galen. Jag fick ringa upp Margit och fråga hur det var tänkt att man skulle uttala namn som hon hade hittat på. När jag läste in den sista delen efter ungefär två år i studion så storgrät jag faktiskt. Jag hade ju fått en relation till Margit och till hennes fantasivärld, och det var speciellt att säga hej då till alla karaktärer som jag levt med så länge, berättar Julia Dufvenius.

– Det jag är mest tacksam för är vad alla lyssnare har gett tillbaka genom åren, berättelser om hur jag med min röst har fått vara med dem i deras liv. I depression och ensamhet såväl som i glädjestunder, på promenader, när de ska somna, under mammaledighet…

Sommaren 2015 släpptes den allra sista delen i serien. Då hade historien om släkten Isfolket nått från 1500-talet fram till mitten av 1900-talet, där sviten avslutas. 
Men sagan slutar inte där. I sommar släpper Storytel den första delen i Hilde Susan Jægtnes fristående prequel till Sagan om Isfolket, även den uppläst av Julia Dufvenius. 
Solens son, del ett i Isfolkets förbannelse, är skriven med familjen Sandemos välsignelse och översatt till svenska av Öyvind Vågen. Den fysiska boken som släpptes tidigare i år har hyllats i norska medier.

– Även vi som arbetade med Isfolket och Julia kände stor tomhet och saknad efter att den sista boken släpptes. Därför är det så härligt att ännu en gång få dyka in i Sandemos universum, som Hilde Susan Jægtnes har förvaltat väl. Utan att spoila något om boken kan jag garantera att alla Sandemo-fans kommer att älska Solens son, säger Cecilia Fredriksson, exekutiv producent på Storytel.

 – Solens son handlar om Hanna som är ursprungsmodern till allting, och om hur hon blev en ond person. Jag är så taggad på att få krypa in i Isfolket igen, säger Julia Dufvenius.

 Solens son av Hilde Susan Jægtnes släpps exklusivt på Storytel den 8 juli.Fakta: Sagan om Isfolket på Storytel

  • Sagan om Isfolket av Margit Sandemo (1924-2018) gavs ut som fysiska böcker mellan 1982 och 1989 och i ljud på Storytel mellan 2013 och 2015.
  • I romance-genren är Sandemos Sagan om Isfolket den tredje mest populära serien på Storytel,  efter Lucinda Rileys De sju systrarna och Julia Quinns Bridgerton. 
  • Totalt har Sagan om Isfolket lyssnats i nästan 20 miljoner timmar enbart på Storytel Sverige.
  • Serien består av 47 delar och är totalt 332 timmar lång. Alla delar har lästs in på svenska av skådespelaren Julia Dufvenius, som även har läst in ett stort antal av Margit Sandemos övriga böcker. Totalt har Dufvenius läst in omkring 130 Sandemo-titlar. Margit Sandemo gav under sin karriär ut 184 böcker.
  • Storytel-användare som påbörjar Sagan om Isfolket lyssnar klart, i högre grad än när det kommer till andra ljudböcker. Sagan om Isfolket har en högre så kallad finishing rate än den genomsnittliga ljudboken.
  • Storytels användare kan ge omdömen på ljudböcker med hjälp av emojis som symboliserar de olika känslor som titlarna väcker. De vanligaste symbolerna för Sagan om Isfolket är emojisarna för hjärtevärmande, bladvändare och mysig. 
  • Det har gått 11 år sedan Sagan om Isfolket först gavs ut på Storytel, men Margit Sandemo är fortsatt en av tjänstens tio mest populära författare.
  • I samband med Sandemos 100-årsdag får alla 47 delar i Sagan om Isfolket nya bokomslag i tjänsten.

 

 

Kontakter

Therese Lindström

Head of PR Nordics