Leone Milton granskar fall där föräldrar dödar barn i ny Storytel-dokumentär

28 augusti 2023 - Senast uppdaterad 28 februari 2024

Fem barn faller varje år offer för föräldrars dödliga våld i Sverige.
Hur kan det få ske? Med den frågeställningen granskar journalisten och författaren Leone Milton fall där barn har dödats av en egen förälder. I arbetet med granskningen har hon träffat både ledande experter och drabbade för att försöka förstå hur det trots varningssignaler och lagändringar kan fortsätta att hända. 
Hur kan det få ske? släpps på Storytel den 28 augusti.

 

Varje år dödas ungefär fem barn i Sverige av sina föräldrar, enligt en forskningsrapport från Karolinska Institutet. I nästan alla fall av filicid, som är termen för när föräldrar utövar dödligt våld mot barn, under senare år har myndigheter varit involverade i eller tidigare fått varningssignaler om familjesituationen. Från skolan, från den andra föräldern, från barnen själva. Men samhället misslyckas fortsatt med att skydda barnen från farliga föräldrar. Trots anmälningar om våld, och trots att flera lagändringar genomförts, fortsätter barn att dödas. Siffran fem har varit konstant de senaste tjugo åren.

Hur kan det få ske? Med den frågeställningen granskar journalisten och författaren Leone Milton fall där barn dödats av en förälder och intervjuar ledande experter som arbetar förebyggande såväl som personer som involveras i utredningar av dödsfallen. Granskningen släpps som en ljudbok på Storytel den 28 augusti.

– Att förlora ett barn är det värsta som kan hända en förälder. Att förlora barnet genom att den man en gång har älskat och litat på mördar barnet, det går inte att greppa. Hur blir livet för den som mister sitt barn på det här viset? Och hur kan samhället svika barnen gång på gång? Det har bitvis varit tungt och svårt att göra den här granskningen, men jag hoppas att den ska bidra till verklig förändring. Något måste ske, och det nu, säger Leone Milton.

Leone Milton har i arbetet med dokumentären pratat med bland andra Olga Persson, förbundsordförande för Unizon, Bo Runesson, professor på Karolinska Institutet, Moa Mannheimer, utredare på Socialstyrelsen och Jessica Ivarsson, ordförande för barnrättsorganisationen Brinn för barnen, och Melinda Jacobs, familjehemsmamma till treåriga Esmeralda och opinionsbildare som uppmärksammats för sin kamp för utsatta barns rättigheter. I granskningen medverkar också föräldrar och anhöriga som tvingats genomleva det allra värsta. Mattias Bergsten, pappa till treåriga Isolde som dödades av sin mamma, Sanam Gharaee, mamma till åttaårige Tintin som dödades av sin pappa, samt Sara Thane, mamma till ettårige Nord som dödades av sin pappa, berättar om sorgen och om livet efter tragedin.

– Det här är en både viktig och berörande dokumentär. Det är en dyster bild som målas upp, av ett Sverige som inte klarar av att skydda samhällets mest utsatta, säger Annika Seward Jensen, publicistisk chef på Storytel Original Sverige.

Hur kan det få ske? släpps på Storytel den 28 augusti, i samband med att Sara Thanes självbiografiska berättelse Min lille Nord ges ut.

Leone Milton har tidigare skrivit uppmärksammade böcker som Instängda barn, Plastikkirurgen, Ta makten, Berättar du så dödar jag dig och Till mina torskar.

Personer som är intervjuade i granskningen:
Sara Thane, mamma
Mattias Bergsten, pappa
Melinda Jacobs, familjehemsmamma och grundare av Lilla hjärtats vänförening
Sanam Gharaee, mamma och grundare av föreningen Lex Tintin
Olga Persson, ordförande Unizon
Bo Runesson, professor på KI
Ulrika Wangle, advokat
Rebecca Lagh, advokat
Camilla Orefjärd, advokat
Gömd mamma med skyddad identitet
Linn Moser Hällen, socionom och föreläsare
Jessica Ivarsson, grundare av Brinn för barnen
Moa Mannheimer, utredare socialstyrelsen
Björn Tingberg, barnpsykolog och rektor för Ericastiftelsen