Arg och hungrig – under skinnet på krögaren Stefan Ekengren
Han är tv-kocken som går rakt genom rutan och vars kokböcker pryder kök över hela landet. Men vem är egentligen Stefan Ekengren? Det försöker den prisbelönta journalisten Robert Barkman ta reda på i ett vindlande och känsloladdat porträtt av den folkkära kocken.
Arg och hungrig släpps på Storytel den 9 december.
Stefan Ekengren är krögaren, potatisexperten och husmansälskaren som jobbat i kök i över trettio år. Hans mat berättar historier, och hans drivkraft är just berättandet. Som köksmästare på Restaurang Hantverket i Stockholm får han utlopp för sin passion. Men också för något annat. En vrede.
– Stefan är min idol. Jag lusläser hans kokböcker och låtsas vara honom hemma i köket. Samtidigt var jag extremt nyfiken på vad som döljer sig bakom nallebjörnspälsen, säger Robert Barkman, skaparen av dokumentären Arg och hungrig.
– Det var skitläskigt att bli intervjuad så här ingående. Jag lämnar ju ut typ allt. Men samtidigt har jag alltid eftersträvat äkthet när jag lagar mat och skriver. Det här är mitt liv nedkokat och reducerat till en autentisk berättelse, säger Stefan Ekengren om dokumentären.
Under mer än ett år har Robert följt Stefan. I köket, i livet och i minnena. Resultatet är en berättelse som rör sig mellan då och nu: En äventyrlig barndom i Stockholmsförorten Jakobsberg med en pappa som stack och ett tomt kylskåp, en ung kock som kräks av nervositet på väg till jobbet – och en vuxen kökschef som funderar över de 55 snitt han skär i sin mytomspunna hasselbackspotatis.
– Jag blev kock för då fick jag vara nära mat. Det var tryggheten. Sedan handlade det om att förmedla en historia. Jag vill bara servera det som i hjärtat är sant, säger Stefan Ekengren.
– I Arg och hungrig får vi lära känna Stefan Ekengren på djupet och förstå hans drivkrafter. Robert Barkman tecknar ett både kärleksfullt och närgånget porträtt som får oss att känna igen oss i vad det är att vara människa, säger Alex Dominici, förläggare på Storytel.
Arg och hungrig släpps på Storytel den 9 december. Presslyssning finns på presstjänsten inom kort.
På Storytel finns också Stefan Ekengrens populära kokböcker Husman, Högtid och Potatis i e-boksformat.