Här är vinnarna av Storytel Awards – Stora ljudbokspriset 2024

13 mars 2024 - Senast uppdaterad 15 mars 2024

Starka kvinnor, fängslande livsresor och hårdkokta skurkar var temat när ljudboksgalan Storytel Awards – Stora ljudbokspriset gick av stapeln på Cirkus i Stockholm på onsdagskvällen.
Författare och uppläsare pisades i de sex kategorierna Spänning, Roman, Feelgood, Fakta, Barn och Ungdom under en hyllningarnas kväll ledd av komikern Sissela Benn.

Det blev tredje gången gillt för Katarina Widholms romansvit om Betty. De två första delarna i succéserien om en yrkesarbetande ung kvinnas vedermödor i 1940-talets Stockholm, Värma händer och Räkna hjärtslag, gick till final i romankategorin i Storytel Awards 2022 respektive 2023. Och med tredje delen, Käraste vänner, blev det alltså vinst för Widholm och uppläsaren Katarina Ewerlöf, som hyllades av juryn för sin intensiva närvaro i gestaltningen.

– Jag har inte vunnit någonting sedan jag gick i sexan och blev distriktsmästare i slungboll. Jag tror att de mätte fel då, och lite samma känsla har jag nu, sade en märkbart överraskad Katarina Widholm i sitt tacktal under galan, där hon också passade på att tacka Katarina Ewerlöf för en uppläsning så stark att hon själv inte kan sluta lyssna för att hon "bara måste få veta hur det går".

– Jag är så glad över att få läsa in Betty. Det är kvinnohistoria, och det behöver vi, sade Katarina Ewerlöf från scenen.

I spänningskategorin vann den första delen i bokserien om den välkända filmkaraktären Johan Falk, Slutet var bara början, skriven av Anders Nilsson och uppläst av Jonas Malmsjö. Boken har också tilldelats Adlibrispriset som årets deckare 2023.

Humorgruppen IJustWantToBeCool vann i barnkategorin för andra året i rad, denna gång med Skurkarnas skurk – Förrädaren som även var årets mest sålda barnbok 2023. Feelgoodpriset togs hem av De fenomenala fruntimren på Grand Hôtel, succéboken av Ruth Kvarnström-Jones i uppläsning av Katarina Ewerlöf, som därmed blev dubbelt prisad vid årets gala. 

Ungdomsromanen Tusen gånger starkare, skriven av Christina Herrström (Ebba & Didrik, Glappet) och uppläst av Ella Schartner, tog hem priset i kategorin Ungdom. Tusen gånger starkare skrevs för arton år sedan men kom ut som ljudbok 2023, och är ett fantastiskt exempel på hur starka berättelser kan få nytt liv och nå en ny publik genom ljudformatet.

– Att Tusen gånger starkare blev ljudbok är fantastiskt, den här boken har nu levt i arton år! När jag skrev den tänkte jag att jag skulle vara glad om en enda person läste den och fick styrka av den. Och nu har den lästs i så många år. Och jag känner mig själv tusen gånger starkare, sade Christina Herrström när hon tog emot statyetten.

Kategorin Fakta vanns av Jane Oksanens Hur långt är nu? Om cancer, kantstötta kaffekoppar och det eviga hoppet, en självbiografisk berättelse om hur livet vänds upp och ned när ens barn plötsligt drabbas av allvarlig sjukdom.

– Jag är mållös. Att skriva den här boken har varit en terapeutisk lindring för mig. Men det finaste vi har i kväll är att vi är här tillsammans, sade Jane Oksanen på scenen.

Under galan delades också Synskadades Stiftelses Hederspris ut. Priset delas ut årligen till en person, ett företag eller en organisation som har gjort något alldeles särskilt för att främja ljudbokens utveckling och spridning. I år var det den 40-årsjubilerande författarduon Anders Jacobsson och Sören Olsson som fick ta emot priset, för att ha bidragit till generationer av barn och ungas läslust, igenkänning och skratt. 

– Stort grattis till årets fantastiska pristagare, vars berättelser och gestaltningar har berört så många människor. Och vi vill rikta vårt varmaste tack till alla författare, uppläsare, förlag, jurymedlemmar och inte minst ljudbokslyssnare för ert hängivna engagemang i Storytel Awards och i ljudbokens fortsatta utveckling och spridning, säger Johan Littorin, Sverigechef på Storytel.

 

Nedladdningsbara klipp från kvällens gala finns på presstjänsten.

 

Vinnare Storytel Awards – Stora ljudbokspriset 2024:

Roman:

Käraste vänner av Katarina Widholm, uppläst av Katarina Ewerlöf, Historiska media

Motivering: Med romansviten om Betty har Katarina Widholm vunnit lyssnarnas hjärtan. Och som om inte det vore nog har samtliga böcker nominerats till Storytel Awards – en historisk bedrift som nu kröns med att tredje delen når hela vägen och tilldelas Årets ljudbok i romanklassen.
Käraste vänner bjuder på gripande och mångbottnad slukarlyssning om en kvinnas möjligheter, vardag och livsval, om folkhemmets utveckling och kärlekens ofta gåtfulla kraft, framförd med en oöverträffad intensitet. Den gedigna researchen ger berättelsen en fast grund och trovärdighet, utan att skymma de mellanmänskliga relationerna och samhällsförändringarna. Inläsaren Katarina Ewerlöfs röst dansar nära orden och fyller dem med liv. Lyhört tar hon sig an historien och blir ett med romanfigurerna. Hon hostar, bryter på tyska och sjunger med samma intensiva närvaro. Slutresultatet är en svit som vi kommer att bära med oss länge.

Jury Roman: Tara Moshizi, Kerstin Särneö och Jonas Eklöf

 

Spänning:

Slutet var bara början, Anders Nilsson, uppläst av Jonas Malmsjö, Bokfabriken

Motivering: För en nervkittlande och oerhört spännande thriller i rafflande tempo med en smart, detaljerad och väl genomtänkt intrig som håller en på halster och överraskar gång på gång. Inläsaren tolkar den filmiska handlingen på ett strålande bra sätt, vilket förstärker den totala upplevelsen ytterligare. Vi ser ett nytt grepp inom spänningsgenren vilket förhoppningsvis öppnar dörrar till böckernas magiska värld, även för de mest inbitna serietittarna. 

Jury Spänning: Karin Cellton, Peter Carlén och Agneta Norrgård

 

Feelgood:

De fenomenala fruntimren på Grand Hôtel, Ruth Kvarnström-Jones, uppläst av Katarina Ewerlöf, Printz

Motivering: I en tid av förändring möter verklighet fiktion och ett stycke kvinnohistoria väcks till liv. Att flera av berättelsens karaktärer har verkliga förlagor, och att spelplatsen går att besöka än idag ger en extra krydda. Med en inlevelse som engagerar och en fingertoppskänsla för både karaktär och situation, förhöjer Katarina Ewerlöfs inläsning en berättelse som redan är något utöver det vanliga. Genom en omsorgsfull inläsning och med en behaglig ton får hon karaktärerna att kliva ut från pappret oavsett om de rör sig i Grand Hötels finare salonger, eller om de slinker in genom personalentrén på Stallgatan. 

Jury Feelgood: Pekka Heino, Sofia Ymen och Stefan Holm

 

Fakta:

Hur långt är nu? Om cancer, kantstötta kaffekoppar och det eviga hoppet av Jane Oksanen, Bokförlaget Forum

Motivering: “Vi belönar förmågan att gestalta. Konsten att placera oss i en värld som vi inte kände till så att vi verkligen befinner oss där, i ovisshetens väntrum.
Men det här är inte bara en berättelse om en obeskrivligt grym sjukdom, utan också en hyllning till hoppet och medmänskligheten. Det är en påminnelse till oss alla runt omkring om vad den mest basala omtanken kan betyda, som att komma över med lite mat eller skicka ett hjärta i ett sms.

Jury Fakta: Manne Forssberg, Åsa Erlandsson och Lovisa Ohlson

 

Barn:

Förrädaren, IJustWantToBeCool, Emil Beer, Joel Adolphson, Victor Beer, uppläst av Emil Beer, Rabén & Sjögren

Motivering: För en imponerande bredd i både persongalleri och humor. För oöverträffad knasighet. Och för att författarna förstått att barn klarar av att lyssna lääänge – om det är kul.

Jury Barn: Lukas Björkman, Milo Stenroth, 12 år, Lark Gavelin Lewis, 12 år och Amanda Ludvigsson, 9 år

 

Ungdom:

Tusen gånger starkare, Christina Herrström, uppläst av Ella Schartner, Bonnier Carlsen

Motivering: Med en osviklig känsla för stil skriver årets pristagare fram en historia som tack vare sitt universella tilltal och sin förmåga att klä av både kejsare och invanda strukturer har alla förutsättningar för att bli en svensk klassiker. Vi vill också särskilt lyfta fram bokens inläsare som fångar bokens huvudkaraktär och essens med sin milda men glasklara röst som inte lämnar några tvivel om vad vi som läsare är med om. En sömlös ljudproduktion bidrar till att göra lyssningen komplett.

Jury Ungdom: Nassim Al Fakir, Alle Eriksson och Marcus Barbosa Ferreira

 

Synskadades Stiftelses Hederspris:

Anders Jacobsson & Sören Olsson

Motivering: Med varm humor och stor berättarglädje har radarparet Sören Olsson och Anders Jacobsson underhållit generationer av barn och föräldrar. De första berättelserna om Sune skrevs direkt för lokalradion i Örebro och blev snabbt populära bland lyssnarna. Strax därefter blev Sune bok för första gången, då “Sagan om Sune” släpptes. Med sina karaktäristiska röster, som blivit ett med karaktärerna, möter författarna nu en ny generation läsare i ljudbokstjänsterna, där deras böcker om Sune, Bert och Håkan-Bråkan är några av de absolut mest lyssnade barnböckerna i dag. I år firar Sören Olsson och Anders Jacobsson 40 år som författare och med hederspriset vill vi tacka för hundratals timmar av läslust, igenkänning och skratt.

Synskadades Stiftelses jury:

Niklas Mattsson, ordförande i Synskadades Riksförbund och Synskadades Stiftelse
Per-Arne Krantz, tidigare ordförande och VD för synskaderörelsens bolagsgrupp och en av initiativtagarna till Ljudbokspriset
Agneta Elfving, styrelsemedlem i Synskadades Stiftelse
Tiina Nummi-Södergren, vice ordförande i Synskadades Riksförbund och styrelsemedlem i Synskadades Stiftelse 
Maria Sjötång, Styrelsemedlem i Synskadades Stiftelse
Åse Ericson, General Manager Nordic Storytel
Mikaela Zabrodsky, VD Svenska Förläggareföreningen

 

Storytel Awards – Stora ljudbokspriset, har funnits sedan 2007 och arrangeras sedan 2015 av Storytel. Det är ett förlagsoberoende pris som korar årets bästa ljudböcker. De mest lyssnade och högst betygsatta böckerna utgivna under tävlingsperioden (1 januari – 31 december) från alla svenska förlag som finns i Storytel kan nomineras av förlagen. Därefter röstar folket fram tre finalister bland dessa som lämnas över till jurygrupper som gör sitt arbete utan inflytande från Storytel eller affilierade förlag. Tävlingen anordnas och bekostas av Storytel för att lyfta fram ljudboken i Sverige.

 

Kontakter

Corinna Björk

PR Manager Sweden


Therese Lindström

Head of PR Nordics