Syskonen Thomas och Cecilia Bodström om syskonskap, politik och brott i personlig samtalsserie på Storytel

2 april 2024 - Senast uppdaterad 3 april 2024

Hon granskade makten, han var en del av den. För syskonparet Cecilia och Thomas Bodström har balansen mellan familj och karriär stundtals varit en komplicerad akt.
Nu möts de i en personlig intervju om syskonskap, samhällsfrågor och uppmärksammade brottsfall.
Advokater gråter inte släpps exklusivt på Storytel den 28 mars.

 

Thomas Bodström är advokat, författare och tidigare politiker. Mellan år 2000 och 2006 var han Sveriges justitieminister. Han är också lillebror.
Storasyster Cecilia Bodström är journalist som har arbetat för Expressen, Dagens Nyheter, SR och SVT. En av hennes yrkesrolls främsta uppgifter har varit att granska makten – där hennes lillebror under flera år i högsta grad ingick.

 – När jag var nyhetschef på DN hösten år 2000 förändrades mitt yrkesliv när Thomas helt oväntat blev justitieminister i Göran Perssons regering. Det krånglade till allt. Han var min bror och behövde granskas. Och när jag sedan blev programledare på Sveriges Radio kunde jag ju inte intervjua justitieministern, säger Cecilia Bodström i samtalsserien Advokater gråter inte, som släpps exklusivt på Storytel den 28 mars. 

I serien intervjuar hon nu brodern om både hans arbete och hans författarskap. De tre avsnitten tar avstamp i tre olika brottsfall som Thomas Bodström arbetat med. Utifrån fallen breddas intervjun till att ta upp större samhällsfrågor som till exempel gängvåldet kontra brottsprevention och den personliga integriteten. 

Det första avsnittet handlar om den så kallade slaktmaskmördaren, mjölkbonden Martin Johansson som 2009 mördade sin före detta flickvän med en slaktmask. Mannen företräddes av Thomas Bodström, och samtalet kommer in på hur det är att försvara personer som begått grova brott.

– Det är alltid en människa bakom. Även bakom de mest fruktansvärda brotten så finns det alltid en människa, konstaterar Thomas Bodström i avsnittet.

Syskonen pratar också om hur deras far Lennart Bodström, fackföreningsmannen som blev Olof Palmes utrikesminister, såg på att sonen gick i hans fotspår och blev minister.

– Han sa: “Du förstår inte, det kryper in under skinnet på en!”. Tre gånger har han kommit med allvarliga råd till mig, detta var en av dem. Alla tre gånger har jag inte följt hans råd och alla tre gånger var det en jävla tur, säger Thomas Bodström i intervjun.

Advokater gråter inte produceras av Tredje statsmakten för Storytel Original. Serien släpps exklusivt på Storytel den 28 mars. Presslyssning finns via presstjänsten.

Kontakter

Therese Lindström

Head of PR Nordics