Storytel skriver treboksavtal med Madeleine Gustafsson för en ny cozy crime-serie

28 juni 2023 - Senast uppdaterad 28 februari 2024

Storytel har skrivit ett treboksavtal med författaren Madeleine Gustafsson. Avtalet omfattar en ny deckarsvit som tar avstamp i succéserien Ett fall för Henny Hoff.
Huvudperson i de nya ljudböckerna blir Magda, som känns igen som hjältinnan Henny Hoffs bästa vän. Den första delen har planerad utgivning på Storytel hösten 2024.

 

Storytel har skrivit avtal med Madeleine Gustafsson om en ny deckarserie för Storytel Original. Den första av tre ljudböcker har planerat släpp hösten 2024 – men smygstarten för den nya sviten kommer redan i år i författarens omåttligt populära serie Ett fall för Henny Hoff.

Madeleine Gustafsson romandebuterade våren 2021 med Mord på slottet, den första delen i serien Ett fall för Henny Hoff. Hennes varma, humoristiska deckarstil tog lyssnarna med storm och även de följande titlarna Mord i fjällen, Mord i minnet och Mord i nöd och lust blev omedelbara succéer. Serien har också översatts och rönt framgångar på Storytel i Danmark och Finland.

Samtidigt som den något tafatta men älskvärda deckarhjältinnan Henny Hoff fortsätter att snubbla över olösta mord får nu hennes bästa vän, Magda, mer utrymme.

– Magda kom till liv i noveller som jag skrev för Storytel för några år sedan. När jag skapade henne ville jag använda mig av klichén av en sexistisk, arrogant polis – men låta karaktären vara en kvinna. Jag blev så förtjust i henne att hon fick följa med till Ett fall för Henny Hoff. Med tiden har hon fått ta mer plats i handlingen och därför känns det naturligt att hon nu ska få en egen bok, säger Madeleine Gustafsson.

Den första ljudboken om Magda släpps hösten 2024, och blir startskottet för en ny svit där Magda och Henny tillsammans driver handlingen framåt. Men duons gemensamma resa startar faktiskt redan i den femte Henny Hoff-delen, Mord i falsett, senare i år.

– Jag kallar den skämtsamt för en busshållplats i serien Ett fall för Henny Hoff – en möjlighet för nya lyssnare att kliva på under resans gång. Sviten med Magda som huvudperson kommer att vara lite mörkare, men jag har alltid ambitionen att skriva spänning med en dos av humor och ett stråk av vemod, säger Madeleine Gustafsson.

– Madeleine Gustafsson är en mästare på cozy crime, en ständigt växande genre som våra kunder älskar och inte kan få nog av. Vi är oerhört glada och stolta över att få följa med Madeleine in i många nya, kittlande fall under de kommande åren, säger Annika Seward Jensen, publicistisk chef på Storytel Original Sverige.

 

Fakta: Madeleine Gustafsson
Bor: Uppvuxen i en by utanför Smålandsstenar och numera bosatt i Alvesta. 
Ålder: 42 år.
Bakgrund: Författare, lektör och kommunikatör. Kom tvåa i Storytels deckartävling 2019 och romandebuterade 2021 med den första delen i deckarserien Ett fall för Henny Hoff, Mord på slottet. Den fjärde delen i serien, Mord i nöd och lust, släpptes i juni och den femte delen har planerad utgivning i slutet av 2023. Hösten 2024 kommer den första delen i Madeleine Gustafssons nya deckarsvit där Henny Hoffs bästa vän Magda är huvudperson.