Storytel ger ut Maskrossommar – Maskrosbarns serie om barn och unga som lever i utsatthet i Sverige

19 juni 2024

Organisationen Maskrosbarn presenterar Maskrossommar i samarbete med Storytel. Det är inte en lista av kända namn, utan berättelser från utsatta barns och ungas verklighet i Sverige i dag. Berättelser som vi alla kan vara en del av att skriva slutet på.
Maskrossommar släpps på Storytel den 22 juni.

Samtidigt som svenska folket lägger sig i hängmattor runt om i landet och kopplar av till gripande berättelser med ett lyckligt slut, så lever ett stort antal barn idag med stora utmaningar. I verkligheten, kanske bara några meter ifrån hängmattan.
Barn som lever med svåra hemförhållanden vågar ofta inte berätta för någon om sin utsatthet. En stor del av problematiken ligger i tabu och kring frågor som rör familjeförhållanden, missbruk och psykiska sjukdomar. Det är också en bidragande orsak till att vuxna inte vågar fråga barnen om hur de har det hemma.
Hur vuxna agerar kan göra stor skillnad i barns liv och hur deras framtid blir.

Ungefär en halv miljon barn i Sverige har föräldrar i missbruk, med psykisk sjukdom, eller som utsätter sina barn för våld. Just sommaren kan av olika anledningar vara en extra tuff tid för ett maskrosbarn. 

Organisationen Maskrosbarn har tillsammans med byrån New Normal tagit fram berättelser från fem av de ungdomar som lever i utsatthet. Avsnitten Amina, Sanni, Lucas, Tilda och Leah släpps på Storytel den 22 juni.

Bilderna till serien är framtagna med hjälp av AI för att barnen ska kunna berätta om sina liv utan att få negativa konsekvenser från sin omgivning. Även namnen är fingerade för att skydda de medverkande. Avsnitten är inlästa av Greta Hedin, Viva Östervall Lyngbrandt, Ludvig Johansson Wiborg, Tilda Kassberg och Stella Wågberg.

Samtliga avsnitt finns tillgängliga för förhandslyssning via Storytels presstjänst.

Pressförfrågningar Maskrosbarn:
Marlene Lundli
Kommunikations- och insamlingschef
Telefon: 076-721 02 72
E-post: marlene@maskrosbarn.org

Pressförfrågningar Storytel:
Therese Lindström
PR Manager
Telefon: 076-133 39 19
E-post: therese.lindstrom@storytel.com

Kontakter

Therese Lindström

Head of PR Nordics