Gå till huvudinnehåll

Spänning, humor och avslappning: Här är ljudböckerna som lyssnades – och repeterades – mest 2022

9 januari 2023 - Senast uppdaterad 5 mars 2024

Lars Keplers Spindeln är årets mest lyssnade ljudbok, JK Rowling är årets mest lyssnade författare och Gunilla Leining är årets mest lyssnade uppläsare hos Storytel Sverige. Årets mest lyssnade barnbok är Skattjakten av och med IJustWantToBeCool.
Men det som ljudbokslyssnarna har återvänt till om och om igen under 2022 är sömnsagor och avslappningsmeditationer – Carl-Johan Forssén Ehrlins Kaninen som så gärna ville somna är årets mest repeterade ljudbok.

 

De flesta som har barn i sin närhet känner igen fenomenet storfavorit. Det kan vara en animerad film som har rullats oräkneliga gånger, en godnattsaga där sidorna nötts ned eller en låt som tycks ha fastnat på repeat. Ljudböcker är inget undantag när det kommer till barn och repetition. 
Storytel har tittat närmare på vilka ljudböcker som har lyssnats om, det vill säga upprepats av samma lyssnare, flest gånger under 2022. Och det är tydligt att det är de unga ljudbokslyssnarna – och kanske också de som nattar dem – som gillar repetition. 
Men varför vill barn lyssna på samma saga om och om igen?

– Dels handlar det om förutsägbarhet och trygghet, det känns bra att få höra någonting som man känner igen. Det är tryggt att veta hur sagan slutar. Och det kanske är extra viktigt just när man ska gå och lägga sig, säger Reyhaneh Ahangaran, psykolog och författare till både populära avslappningsövningar och uppmärksammade titlar som Känsloboken och Allt som händer inuti.

Men vad man kanske inte tänker på är att det också handlar om språkutveckling. Repetition av glosor är ett välkänt knep när man ska lära sig ett nytt språk, och repetition av barnsagor kan ses på samma sätt, menar Reyhaneh Ahangaran:

– Om vi som vuxna skulle läsa en bok på ett främmande språk så skulle vi behöva läsa om den boken flera gånger för att verkligen förstå den. Det är precis samma för barn, vars språk är under utveckling. Vi som kan orden och förstår hela historien kan ju tycka att det blir supertjatigt. Men för dem blir det också ett tillfälle att lära sig fler ord och förstå hur man använder dem, och så småningom också förstå alla lager i berättelsen. Barn förstår mer och mer för varje gång de får höra någonting. 

– Och en annan aspekt är känslan av att vara duktig. Att veta vad som kommer härnäst i en bok, att snart kommer den stora bocken Bruse, kan vara ganska kul. Det blir en liten klapp på axeln och en bekräftelse på att “Jag kan den här historien”, säger Reyhaneh Ahangaran, som har arbetat inom barn- och ungdomspsykiatrin i över tio år.

Listan över titlar som lyssnarna inte tycks kunna få nog av 2022 domineras av avslappnings- och godnattsagor riktade till barn. Carl-Johan Forssén Ehrlins olika berättelser om kaninen, elefanten och traktorn som försöker somna är de absolut mest populära titlarna när det gäller upprepning. Den första ljudboken gavs ut 2016, men efter sex år är insomningssagorna och vaggviseversionen av Kaninen som så gärna ville somna alltså fortfarande favoriter hos många barnfamiljer.

– Jag är otroligt tacksam att mina böcker får vara med i så många familjers hem kväll eller kväll för att hjälpa barnen att somna, säger Carl-Johan Forssén Ehrlin.

– Sömnsagor för barn i den här mer uttalade formen, som verkligen handlar specifikt om sömn, är något relativt nytt. Men vaggvisor har precis samma syfte och de har ju funnits i alla tider. Det handlar om en lugn melodi och en text som upprepas kväll efter kväll. Sömnsagor fungerar likadant. Det är någonting som ger avslappning, trygghet och igenkänning, konstaterar Reyhaneh Ahangaran.

– Det finns ljudböcker för de flesta stunder i livet, och det här visar verkligen att ljudboken kan vara till stor hjälp när människor vill komma till ro och koppla av. Det är också väldigt roligt att se svart på vitt att även titlar som funnits ute i tjänsten länge lyssnas flitigt. Hela 99 procent av de hundratusentals ljudböcker som finns hos Storytel lyssnas minst en gång om året, säger Åse Ericson, Nordenchef på Storytel.

Det är förstås inte bara titlar avsedda att somna till som upprepas på Storytel. På listan märks också humortrion IJustWantToBeCools ganska högljudda äventyrsserie Rymdens parkeringsvakter och Anders Jacobssons och Sören Olssons Sune – Tågsemestern, böcker som också ligger högt på listan över årets mest lyssnade barnböcker. Att dessa repeteras har med både glädje och trygghet att göra, menar Reyhaneh Ahangaran:

– De är ju roliga, och man behöver få skratta. Det ger en behaglig känsla inför kvällen, eller överhuvudtaget under dagen. Även det blir en trygghet för barn, “Jag vet att jag kommer att skratta åt den här så jag lyssnar på den igen”.

 

Topplistor för Storytel Sverige 2022

 

Årets tio mest lyssnade titlar*

  1. Spindeln, Lars Kepler, uppläst av Jonas Malmsjö, Albert Bonniers förlag

  2. Själsfränden, Sofie Sarenbrant, uppläst av Katarina Ewerlöf, Bookmark förlag

  3. Natriumklorid, Jussi Adler-Olsen, uppläst av Stefan Sauk, Albert Bonniers förlag

  4. Björnen sover, Emelie Schepp, uppläst av Gunilla Leining, Norstedts

  5. Gökungen, Camilla Läckberg, uppläst av Katarina Ewerlöf, Bokförlaget Forum

  6. Där korparna skriker, Dag Öhrlund, uppläst av författaren, Lind & Co

  7. Andra sidan månen, Mari Jungstedt, uppläst av Katarina Ewerlöf, Albert Bonniers förlag

  8. Botgöraren, Viveca Sten, uppläst av Gunilla Leining, Bokförlaget Forum

  9. Sjöjungfrun, Anki Edvinsson, uppläst av Maria Lyckow, Norstedts

  10. Saknad i Ljungby, Martin Ezpeleta, uppläst av författaren, Storytel Original

 

Årets tio mest lyssnade barntitlar*

  1. Skattjakten, IJustWantToBeCool, uppläst av författarna, Storytel Kids

  2. Rymdens parkeringsvakter, IJustWantToBeCool, uppläst av författarna, Storytel Kids

  3. Sune – Tågsemestern, Anders Jacobsson & Sören Olsson, uppläst av Anders Jacobsson, Barnbolaget

  4. Sommarjobbarna, IJustWantToBeCool, uppläst av författarna, Storytel Kids

  5. Handbok för superhjältar Del 7: Tillbaka, Agnes Våhlund & Elias Våhlund, uppläst av Frida Hallgren, Rabén & Sjögren

  6. Harry Potter och de vises sten, JK Rowling, uppläst av Björn Kjellman, Pottermore

  7. Bamse och Nina Kanin på äventyr, Joakim Gunnarsson, uppläst av Anders Ekström, Story House Egmont

  8. Bamse och glömskans ö, Jimmy Wallin, uppläst av Frederick Halbout, Story House Egmont

  9. Kaninen som så gärna ville somna: En annorlunda godnattsaga, Carl-Johan Forssén Ehrlin, uppläst av Lars “Lisa” Andersson och Gabriella Mellergårdh, Ehrlin Publishing

  10. Skurkarnas skurk 1: Skurkskolan, IJustWantToBeCool, uppläst av Emil Beer, Rabén & Sjögren

 

Årets tio mest omlyssnade titlar*

  1. Kaninen som så gärna ville somna: En annorlunda godnattsaga, Carl-Johan Forssén Ehrlin, uppläst av Lars “Lisa” Andersson och Gabriella Mellergårdh, Ehrlin Publishing

  2. Elefanten som så gärna ville somna: En annorlunda godnattsaga, Carl-Johan Forssén Ehrlin, uppläst av Lars “Lisa” Andersson och Gabriella Mellergårdh, Ehrlin Publishing

  3. En annorlunda vaggvisa: Kaninen som så gärna ville somna, Carl-Johan Forssén Ehrlin, Jacob Hallberg, Odessa Koppfeldt, uppläst av Odessa Koppfeldt, Ehrlin Publishing

  4. Rymdens parkeringsvakter, IJustWantToBeCool, uppläst av författarna, Storytel Kids

  5. Musse & Helium: Kärlekens vind – En godnattsaga, Camilla Brinck, uppläst av författaren, Bonnier Audio

  6. Sune – Tågsemestern, Anders Jacobsson och Sören Olsson, uppläst av Anders Jacobsson, Barnbolaget

  7. Traktorn som så gärna ville somna: En annorlunda godnattsaga, Carl-Johan Forssén Ehrlin, uppläst av Lars “Lisa” Andersson och Gabriella Mellergårdh, Ehrlin Publishing

  8. Somna snabbt – Meditation för djup sömn, Camilla Gyllensvan, uppläst av författaren, Mindboozt Publications

  9. Lätt att somna – Nu med sköna toner, Anders Fogelberg, uppläst av författaren, Periskop

  10. Sov gott – Avslappning för djup sömn, Camilla Gyllensvan, uppläst av författaren, Mindboozt Publications

 

Årets tio mest lyssnade uppläsare**

  1. Gunilla Leining

  2. Katarina Ewerlöf

  3. Jonas Malmsjö

  4. Stefan Sauk

  5. Anna Maria Käll

  6. Magnus Roosmann

  7. Fredde Granberg

  8. Maria Lyckow

  9. Marie Richardson

  10. Reine Brynolfsson

 

Årets tio mest lyssnade författare**

  1. JK Rowling

  2. Bente Pedersen

  3. Lucinda Riley

  4. Lars Kepler

  5. Jussi Adler-Olsen

  6. Anders Jacobsson & Sören Olsson

  7. Anna Jansson

  8. Nora Roberts

  9. Margit Sandemo

  10. Dag Öhrlund

 

*Baseras på avslutade lyssningar
** Baseras på lyssnade timmar

Senaste nytt

07/7/2025

Storytel och Spring snyggt-podden startar Springande bokcirkel i sommar

Löpning, litteratur och gemenskap är tre saker som gör oss gott. Nu går Storytel och Spring snyggt-podden med Manne Forssberg och John “Jesus” Kingstedt ihop och startar en Springande bokcirkel.Under fyra veckor i sommar kan alla som vill hänga med ut i löpspåret med en ljudbok i öronen.  

01/7/2025

Sofie Sarenbrant toppar ljudbokslyssningen i juni

Ljudbokslyssningens högsäsong – sommaren – är här på riktigt. Enligt en ny kundundersökning strävar 90% av Storytels kunder efter avkoppling när de startar en ljudbok på sommaren, och deckare, feelgood och romaner ligger högst på sommartoppen. Något som också återspeglas i Storytel Sveriges topplista för juni, där de fyra mest lyssnade titlarna är just deckare.  

05/6/2025

Storytels stora sommarundersökning: Svenskarna söker avkopplande spänning på sommaren – och siktar på ännu mer semesterlyssning 2025

Sommar är lika med ljudbokslyssning – och framför allt deckarlyssning. Det visar en ny kundundersökning som Storytel Sverige genomfört. En fjärdedel av kunderna uppger att de lyssnar mer på ljudböcker på sommaren än någon annan gång under året, och nästan lika många, 23%, tror att de dessutom kommer att lyssna ännu mer sommaren 2025 än vad de gjort tidigare.    

02/6/2025

Storytels topplista i maj: Spänning, spänning och spänning

Det har varit en spänningsdominerad vår hos Storytel, vilket märks tydligt på månadstopplistan för maj. Månadens mest lyssnade ljudbok är Kristina Ohlssons Nattankare, den femte delen i Strindbergserien. På andraplatsen hittar vi Sofie Sarenbrants emotsedda Följeslagaren, den tolfte fristående delen i Emma Sköld-serien.Maj månads tredje mest lyssnade titel sticker dock ut bland kriminalromanerna på topp tio-listan: Lucinda Rileys roman En dold skönhet.  

26/5/2025

Storytel hejar fram damlandslaget med tre stora kampanjer under EM-sommaren

Storytel Sverige tar partnerskapet med Svenska Fotbollförbundet och damlandslaget i fotboll till nya höjder under EM-sommaren 2025. Med tre olika satsningar berättas storyn om fotbollshjältarna, de hängivna supportrarna och den hyllade målvakten Zećira Mušović.Den första kampanjen i satsningen går live den 27 maj, i samband med att den nyproducerade ljudboken Aldrig sluta drömma, om och med Mušović, släpps exklusivt i tjänsten.  

26/5/2025 - Senast uppdaterad 2 juni 2025

Landslagsstjärnan och blivande mamman Zećira Mušović om sina nya mål i ny dokumentär på Storytel: “Ingen dröm är för stor”

Medan hennes lagkamrater laddar inför sommarens EM-turnering i Schweiz förbereder sig Zećira Mušović, en av världens främsta fotbollsmålvakter, inför ett annat mål. I sommar ska hon bli mamma.Att hon uppfyller en av livets största drömmar innebär inte att hon ger upp en annan.Morsan Mušović ska bli bäst i världen.Aldrig sluta drömma släpps på Storytel den 27 maj.  

12/5/2025

Sören “Sulo” Karlsson skriver om kampen för sina barns liv i självbiografin Att vänta på livet

I sju år levde Sören ”Sulo” Karlsson i ovisshet. Ett provsvar, ett besked, en behandling, ett hjärtslag i taget. Hans tre barn hade alla fötts med samma ovanliga sjukdom, som utan behandling skulle innebära att de skulle dö före sin första födelsedag.Livet sattes på paus. I självbiografin Att vänta på livet berättar musikern och författaren ur en pappas perspektiv om en tid som förändrade honom för alltid.Att vänta på livet släpps på Storytel den 13 maj.  

02/5/2025

Topplistan i april: En spänningsdominerad vår

Tre kriminalromaner toppar Storytel Sveriges lista över april månads mest lyssnade och lästa titlar. På förstaplatsen hittar vi Sardonicus fyra visioner, den sjätte delen i Tony Fischiers serie om kriminalkommissarie Niklas Ragnvik. Månadens tvåa är Mikael Ressems Uppdrag Eliminering, som är den senaste delen i serien om ambulansföraren Erik Sandström. På tredjeplatsen återfinns Vägen in, den första delen i Anders Nilssons och Peter Lindmarks serie om barägaren Frank Wagner, en karaktär som känns igen från Johan Falk-filmerna där han porträtteras av Joel Kinnaman.  

24/4/2025

Dubbla Gyllene Hjulet-vinster för Storytels kreativa utedass

Storytel blev dubbel vinnare när branschtävlingen Gyllene Hjulet avgjordes på onsdagskvällen. Det blev guld i såväl Årets kreativa event som Årets kultur-/underhållningssponsring, i båda kategorierna för de uppmärksammade, ljudboksspelande utedassen som placerades ut på musikfestivalen Way Out West i Göteborg sommaren 2024. De festligt utsmyckade portabla toaletterna erbjöd festivalbesökare en både nödvändig och uppskattad paus samtidigt som de spelade upp smakprov ur dokumentärserien On the Road, där flera av festivalens stora dragplåster porträtterades. Konceptet och produktionen för festivalaktiveringen togs fram av eventbyrån Brandworks i samarbete med Miltton Stockholm. – För oss som en digital tjänst blir de fysiska mötena med våra kunder väldigt viktiga. I våra event och aktiveringar försöker vi alltid ge en minnesvärd och rolig, men samtidigt relevant, upplevelse. Brandworks och Miltton Stockholm hjälpte oss att göra verklighet av en kanske lite knäpp idé, och det här är ett fint bevis på att det lönar sig att tänka utanför boxen, säger Andrea Schultz, Event Manager på Storytel Sverige. Branschtävlingen Gyllene Hjulet arrangeras årligen av SES – Sponsrings & Eventsverige. I år var Storytel också i final i kategorin Årets idrottssponsring, för sponsorskapet av SvFF och svenska damlandslaget i fotboll. Under 2025 väntar ytterligare kreativa satsningar med såväl de prisade utedassen som det hyllade partnerskapet med det EM-klara landslaget.

17/4/2025 - Senast uppdaterad 24 april 2025

Erik Engelv följer upp succédebuten med Livet efter Jehova

Och nu då?I hela sitt liv hade Erik Engelv identifierat sig som ett Jehovas vittne. Men när han nu brutit med församlingen, och den med honom, vem var han då?Erik Engelv följer upp succédebuten Jag är inte död från 2021 med Livet efter Jehova, en berättelse om en ung mans sökande efter en identitet han tidigare bara kunnat drömma om.Livet efter Jehova släpps exklusivt på Storytel den 22 april.  

13/4/2025

Victor Beer är den nya Sune-rösten på Storytel

Victor Beer från den prisade humorgruppen IJustWantToBeCool vikarierar som uppläsare av Anders Jacobssons och Sören Olssons kommande Sune-böcker. Victor Beer begår Sune-premiär i samband med att Sune och Jesus syrra släpps på Storytel och återkommer sedan som uppläsare till ytterligare tre Sune-titlar i år.  

01/4/2025

Storytels topplista i mars: 25-årsjubilerande Anna Jansson i topp

25-årsjubilerande författaren Anna Jansson toppar Storytel Sveriges månadstopplista med den senaste Maria Wern-deckaren Rädslans labyrint. Mars månads näst mest lyssnade titel är dokumentären Bonusprinsen, där Anna Lillkung och Wendela Antepohl berättar historien om Marius Borg Høibys uppväxt i ett kungligt mellanförskap i Europas mest populära monarki. På månadens tredjeplats återfinns danske Nis Jakobs deckare Ond kemi.  

31/3/2025

Ny deckarduo skriver spänningsserie baserad på verkliga händelser

Spänningsförfattaren Anna Bågstam bildar tillsammans med kriminalteknikern Zohra Ben Salah en helt ny deckarduo, med en unik inblick i brottsplatsutredningar.I serien Blå linjen följer vi kriminalteknikern Selma, som både brinner för och är skicklig på sitt jobb, men som ständigt kämpar med ett utanförskap.– I Selma har vi hittat en ovanlig deckarhjältinna: En ung, kvinnlig, högkompetent polis med utomeuropeiskt påbrå. Samtidigt är Selma en ovanligt verklighetstrogen hjältinna, säger Anna Bågstam. Första delen, De tysta är de farliga, släpps på Storytel den 1 april.  

26/3/2025 - Senast uppdaterad 4 april 2025

Storytel släpper ny dokumentär om mordet som gäckat polisen i 30 år: Kan klaras upp med hjälp av ny lag

Sextonåriga Malin Olsson hittades mördad på Östra kyrkogården i Göteborg sommaren 1994. Mer än 30 år senare går hennes mördare fortfarande fri.Journalisten och författaren Tina Frennstedt berättar tillsammans med producenten Tove Friman Leffler historien om ett av Sveriges mest uppmärksammade kalla fall, som med hjälp av en ny lag kan vara nära ett uppklarande.Kyrkogårdsmordet släpps på Storytel den 27 mars.  

24/3/2025

Storytel släpper dokumentär om telemarketingkriget i Thailand – Rivalitet, hämnd och skuld i paradisets skugga

I augusti 2011 hittas en 25-årig svensk man död i turistparadiset Phuket. Två andra svenska män grips av thailändsk polis, och döms mot sitt nekande för överlagt mord till livstid i det ökända fängelset Bangkok Hilton. En dom som flera år senare ändras till ett tidsbestämt straff för dråp. I dokumentären Inget paradis skildrar journalisterna Sara Olsson och Fabian Sigurd kriget mellan svenska telefonförsäljare i Thailand, och för första gången berättar en av de dömda männen om händelserna som ledde till tragedin.Inget paradis släpps på Storytel den 25 mars.