Saras son dödades av sin pappa – Nu berättar hon om kampen för att överleva sorgen

23 augusti 2023 - Senast uppdaterad 28 februari 2024

Nord fick aldrig fylla två. Han mördades av sin egen pappa, som efter dådet tog sitt eget liv.
Kvar lämnades Nords mamma Sara Thane, med en förlamande, avgrundsdjup sorg som hotade att svepa henne med sig.
Min lille Nord berättar hon om kärleken, förtvivlan och kampen för att överleva det allra värsta.

 

Den 10 juni 2016 fick danska Sara Thane ett sms som fick henne att frysa till is. Avsändaren var hennes före detta partner, som den här fredagen skulle ha deras gemensamma son Nord hos sig över natten. Relationen hade varit stormig och uppbrottet svårt, men de hade börjat hitta en väg mot en fungerande vardag.

Hon hade lämnat Nord på förskolan på morgonen, han hade hämtat på eftermiddagen. Allt såg ut att ha gått som planerat, dagen när hennes liv slogs i spillror.

 “Det här var sista gången du valde dig själv framför Nord”, löd en del av den korta hälsningen i telefonen.

Det var inte ovanligt att han hörde av sig när hon var ute med vänner. Men den här gången kände hon instinktivt att något var fruktansvärt fel. Hon måste hämta sitt barn.

Vid tidpunkten för meddelandet hade Nord redan varit död i fyra timmar. Hans kropp var kall när Sara fann honom i sängen.

Sju år av avgrundsdjup sorg har passerat. Men också sju år av överlevnad. Nu berättar Sara Thane i Storytel Original-berättelsen Min lille Nord om sin väg från totalt mörker till dagen då hon aktivt valde livet.

– Nords dödsdag har blivit min nyårsafton, men helt utan fest och fyrverkerier. Den dagen har jag överlevt ännu ett år. Det blir inte lättare, men jag blir starkare. Jag har inte längre bråttom att återförenas med Nord. Det är möjligt att resa sig även efter att det allra värsta har hänt, och det är det jag vill berätta, säger hon.

Mordet på Nord skakade Danmark 2016. Tragedin uppmärksammades i media och berörde många människor djupt. När Min lille Nord gavs ut på Mofibo i Danmark sex år senare blev responsen från lyssnarna enorm.

– Det var överväldigande. Så många människor tackade för att min berättelse hade hjälpt dem att ta sig igenom svåra händelser i deras liv. Arbetet med den här boken har varit oerhört tufft och känslosamt, men om min historia kan hjälpa andra så ger det allt en mening, säger Sara Thane.  

– Sara tar oss med genom sin ofattbara förlust och delar erfarenheter som är lärorika för oss alla. Även om de flesta av oss inte har tvingats genomlida det fruktansvärda Sara har varit med om finns det viktiga lärdomar att dra om att leva med sorg, eller nära någon som drabbats av sorg. Men också om människans och kärlekens otroliga kraft. Vi är så tacksamma över att Sara delar sin starka berättelse och hoppas att den ska tas emot lika varmt av de svenska lyssnarna som av de danska, säger Annika Seward Jensen, publicistisk chef för Storytel Original Sverige.

Min lille Nord av Sara Thane, uppläst av Ella Schartner, släpps på Storytel den 28 augusti.

 

 

Fakta/Filicid

Filicid är när föräldrar utövar dödligt våld mot barn. Varje år dödas ungefär fem barn i Sverige av sina föräldrar, enligt en forskningsrapport från Karolinska Institutet. De flesta av fallen uppmärksammas i media, och några har legat till grund för lagändringar, som Lex Lilla Hjärtat och Lex Bobby. 
Till skillnad från andra våldsbrott är gärningspersonerna i lika hög grad kvinnor som män. Barnen är som mest utsatta under det första levnadsåret, där det första dygnet har högst dödlighet.
Enligt Brottsoffermyndigheten är allvarligare psykisk störning och tidigare självmordsförsök starka oberoende riskfaktorer för filicid.
I nästan alla svenska fall där en förälder dödat sitt barn under senare år har myndigheter varit involverade i eller tidigare fått varningssignaler om familjesituationen. 
I ungefär hälften av fallen har föräldrarna, enligt en granskning gjord av Sveriges Radio tidigare i år, varit separerade eller i en vårdnadstvist. Ett uppmärksammat sådant fall är den åttaårige pojken Tintin som hittades död hemma hos sin pappa i Luleå i januari. Pappan dömdes i våras till livstids fängelse. 
I över 40% av fallen som KI tittat på i sin forskningsstudie har föräldern som dödat sitt barn tagit sitt eget liv efter dådet, så kallad filicid-suicid.