Gå till huvudinnehåll

Rusning efter Nobelpristagaren Han Kang på Storytel

15 oktober 2024

Omedelbart efter att Svenska Akademien tillkännagivit att sydkoreanska Han Kang är årets Nobelpristagare i litteratur blev det rusning efter hennes titlar på Storytel.

Den 10 oktober, samma dag som tillkännagivandet, ökade lyssningen och läsningen av författarens titlar med 2700 procent på de marknader där de finns tillgängliga. Samma dag ökade sökningarna på författarens namn med över 100 000 procent jämfört med genomsnittsnivåerna. 

Den mest populära Hang Kang-boken på Storytel globalt är Vegetarianen, utgiven första gången 2007 och tillgänglig som e-bok på Storytel Sverige. Den tog sig in på topp tio-listan över mest lyssnade och lästa titlar i tjänsten på flera av de marknader där den finns tillgänglig dagarna efter tillkännagivandet. I Finland nådde den till exempel en sjätteplats, och i Italien och Egypten tog den sig hela vägen upp till förstaplatsen.
I Sverige kommer Vegetarianen, liksom Hans Jag tar inte farväl, att ges ut i ljud senare under hösten, enligt förlaget Natur & Kultur.

53-åriga Han Kang tilldelas priset “för hennes intensiva poetiska prosa, som konfronterar historiens trauman och blottlägger människans sårbarhet”. Hon är den första sydkoreanska litteraturpristagaren, och bara den artonde kvinnan av totalt 117 litteraturpristagare sedan starten 1901.

 

Kontakter

Therese Lindström

Head of PR Nordics