Kassettbandet från loppisen avslöjade grova brott – Ny dokumentärserie på Storytel om det häpnadsväckande fyndet

8 april 2024

När Kalle Danielsson loppisfyndade en gammal telefon till sitt studentrum i Uppsala hade han ingen aning om vilken resa den skulle ta honom med på. I den inbyggda telefonsvararen fanns ett kassettband med meddelanden som vittnade om skumma affärer, vapen – och mord.
I dokumentärserien Kassettbandet följer vi med på Kalles jakt efter rösterna på inspelningen, 20 år efter fyndet.

 

På en loppis i Uppsala hittade Kalle Danielsson 2003 en gammal telefon som skulle kunna komma till användning i studentrummet. Telefonen hade en inbyggd telefonsvarare, och när han kom hem tryckte han nyfiket på play för att se om något fanns på bandet. En parallell värld öppnade sig. Fragment av samtal om relationsproblem och skvaller om kändisar skvalade ut ur den lilla högtalaren. 
Men på bandets andra sida började de okända rösterna att komma in på betydligt mörkare ämnen: Hot, ekonomisk brottslighet, vapen och mord.

 – Jag blev förbluffad över allt som fanns sparat på bandet. Det mesta var snuttar av överspelade gamla meddelanden. Men det fanns också hela samtal, både av väldigt privata slag och sådana som kunde härledas till ett företag och människor inblandade i brottslighet, berättar Kalle Danielsson. 

– Jag häpnade över att det här fanns på en loppis, där jag bara råkat köpa det. Hur hade det hamnat där? Vilka var alla de här människorna, och var fanns de nu?

Bandets innehåll antydde att inspelningarna gjorts på 1990-talet och med hjälp av en kompis från Eskilstuna kunde Kalle lista ut det var där händelserna på bandet utspelade sig. Senare skulle det visa sig att telefonsvararen måste ha haft minst tre olika ägare före Kalle, och att en av dem var ett företag som huserade på ett ökänt hotell i staden.

Åren gick, men Kalle kunde inte sluta tänka på rösterna på bandet och vad de varit involverade i. Tjugo år efter fyndet träffade han Anders Elfström, grundare av produktionsbolaget Filt, på en födelsedagsfest. När Anders fick höra talas om telefonsvararen blev han intresserad och föreslog att de skulle göra någonting av historien. Resultatet blev Kassettbandet, en dokumentärserie som nu släpps exklusivt på Storytel.

Med hjälp av radioproducenten Olivia Sandell har Kalle Danielsson följt spåren från inspelningarna. Ett namn, ett gammalt telefonnummer och ett brott blev viktiga ledtrådar som tog dem med på en svindlande resa in i en stor ekobrottshärva med ett mord i kölvattnet.

 – Jag har hittat så mycket mer än jag någonsin kunnat tänka mig. Men fortfarande finns en del obesvarade frågor, och min förhoppning är att någon som lyssnar på Kassettbandet ska kunna bidra med mer information, säger Kalle Danielsson.

Kassettbandet är en dokumentärserie i tre delar producerad av Filt som finns exklusivt på Storytel från den 8 april. Recensionslyssning finns via presstjänsten.

Kontakter

Therese Lindström

Head of PR Nordics