Jesus älskar smala tjejer - Ny ljudbok avslöjar vikthets och övergrepp i sektens innersta krets

20 december 2023 - Senast uppdaterad 28 februari 2024

Unga, vilsna själar erbjuds en varm gemenskap i det lilla kristna samfundet i Finland. Hos den karismatiske ledaren kan de alla leva som Guds barn, fria från synd. Så länge de är lydiga, hårt arbetande – och smala.

Ljuddramat Jesus älskar smala tjejer ger en unik inblick i en aktiv sekt där medlemmarna hetsas till både underkastelse och undernäring. Jesus älskar smala tjejer släpps på Storytel den 29 december.

Storytel Original-berättelsen Jesus älskar smala tjejer är ett ljuddrama baserat på verkliga historier från ett religiöst samfund i Finland som sedan 1980-talet lockat till sig unga människor på jakt efter ett sammanhang. Ljudboken bygger på vittnesmål från tre personer som i dag frigjort sig från den omtalade sekten, och som nu är redo att berätta sin historia. En av bokens författare har själv varit med i sekten. 

Bakom det lockande löftet om gemenskap med likasinnade döljer sig tvångsbantning, övergrepp och hot.

De tidigare sektmedlemmarna vittnar om en ännu aktiv sekt där medlemmarna måste lägga sina liv i sektledarens händer. Männen ska arbeta i ledarens företag och barnen uppfostras i hemskola. Kvinnorna ska vara smala och behagfulla, och måste följa strikta regler vad gäller såväl matintag som sexualitet. Hemmet ska styras av en “riktig man”, och för kvinnan gäller total underkastelse. 

En av författarna till boken har själv varit med i sekten. Janne Huuskonen kom i kontakt med sekten som tonåring.

Ledaren är otroligt manipulativ. Han får medlemmarna att känna sig speciella och utvalda att vara nära honom, och han får dem att tro att hans tolkning av bibeln är den enda rätta, säger Huuskonen.

Det är en berättelse om maktmissbruk med både psykisk och fysisk misshandel. Medlemmarna arbetar vansinnigt många timmar för honom, han betalar väldigt lite, och dessutom ska de vara smala. Allt detta började i en välbärgad förort med medlemmar med hög utbildning från fina familjer, berättar han.

I ljudboken får vi steg för steg följa sektens mekanismer genom de tidigare medlemmarnas vittnesmål. Hur lockades de in i sekten? Hur såg livet där ut? Hur bröt de sig fria, och hur lever de i dag?

Jesus älskar smala tjejer är ett tankeväckande ljuddrama som berättas genom både verkliga händelser och dramatiserade scener. Det är en skrämmande skildring av en sekt där kvinnan måste jaga ett ohälsosamt kroppsideal för att vara god nog, säger Lisa Ragvals, Storytels Head of Content Development Nordics.

Berättelsen är skriven av de tre finska manusförfattarna Niina Repo, Janne Huuskonen och Akseli KoukiJesus älskar smala tjejer gavs ut på Storytel i Finland i höstas och slog alla tiders lyssningsrekord.

Rösterna i den svenska versionen görs av skådespelarna Richard Forsgren, Francisco Sobrado, Maja Kin, Charlie Peterson, Arman Fanni, Jenny Gustavsson, Albin Weidenbladh, Mitcho Batalov, Sara Nygren och Elon Kinberger.

Jesus älskar smala tjejer släpps på Storytel den 29 december. Förhandslyssning finns tillgänglig här.

Storytels svenska presstjänst har bytt adress till press.storytel.se. Välkommen dit! 

Kontakter

Corinna Björk

PR Manager Sweden