Jason Diakité väcker tankar med högaktuellt ljuddrama för Storytel Original

5 september 2022 - Senast uppdaterad 5 mars 2024

Vad är Sverige? Vad är det att vara svensk, att komma härifrån
Jason “Timbuktu” Diakité gör nedslag i fyra decennier av sitt liv, i en tankeväckande saga där fakta och fiktion blandas med musik och magi.

Härifrån är skriven för Storytel Original och får premiär den 5 september.

Lund den första december 1992. Jason Diakité sitter i sitt pojkrum dagen efter stadens mest våldsamma demonstrationer någonsin. Han var där, mitt i kaoset som utbröt, och han var rädd. Han bestämmer sig för att berätta för sin pappa om det som hände.

Så inleds Härifrån, ett Storytel Original-ljuddrama berättat på ett sätt som inte liknar något annat. 

Historien är baserad på Jason Diakités personliga upplevelser, från de tankar som väcktes vid upploppen 1992 fram till det Sverige vi lever i trettio år senare. Det är en högaktuell historia skapad av Diakité och regisserad av Michael Bekele, berättad genom ljud, dramatik, text och poesi – och musik komponerad av Erik Hjärpe

– Titeln anspelar på att jag är Härifrån, trots att det under mitt liv i Sverige så ofta ifrågasatts just varifrån jag är. Och under så många år har jag både både drömt mig härifrån och behövt åka härifrån. Det har varit ett glädjefyllt experiment att jobba med Härifrån, men också en utmaning. Jag och Michael Bekele har haft så himla oväntade och spännande samtal och en massa intressant researchläsning. Jag har lärt mig så mycket under vägens gång, säger Jason Diakité.

– Jag hoppas att folk ska lyssna med ett öppet sinne och följa resan över dess fyra kapitel. Och jag hoppas att det här verket ska väcka tankar, känslor, kanske till och med idéer hos lyssnarna.

Jason Diakité för själv handlingen framåt, ackompanjerad av skådespelare och artister som Sakib Zabbar, Stina Ekblad, Nathaniel Hagos, Richard Sseruwagi, Erik Lundin, Binyam Haile, Seinabo Sey, Astrid Assefa och Helmon Solomon.

Verkliga händelser och historiska ögonblick blandas med fiktiva berättelser och magi. Det sistnämnda till exempel i en scen där Jason samtalar med Sverige, som spelas av Stina Ekblad.

– Det här är ett unikt och tankeväckande audiodrama som verkligen griper tag i lyssnaren och vidgar våra vyer. Jason är ordkonstnär av rang, ett musikaliskt snille och en kreatör. Den här produktionen liknar ingenting som vi tidigare har gett ut på Storytel Original. Vi är väldigt stolta över Härifrån och hoppas att ljudbokslyssnarna ska uppskatta den lika mycket som vi, säger Annika Seward Jensen, publicistisk chef för Storytel Original Sverige.

Mycket finns att säga – men kärleken måste få sista ordet. Det är kontentan när Jason Diakité tar oss med på en ljudresa genom tid, rum och dröm.

Härifrån har producerats av Filt för Storytel Original och släpps på Storytel den 5 september. Pressmaterial och -lyssning finns på Storytels presstjänst.