Höstens höjdpunkter på Storytel – Fängslande true crime, mörk spänning och pratande päron
Småländsk spänning med en ny deckarduo, en stark självbiografi om det utsatta livet i hemlöshet på Stockholms gator, en inblick i den dramatiska vardagen för polisens vassaste förhandlare – och ett pratande päron på hisnande äventyr.
Detta och mycket mer är vad ljudbokshösten har att erbjuda.
Här kommer några av höstens höjdpunkter på Storytel Sverige.
Var är Helena?, av Tina Frennstedt, släpps 10 september
I ett villaområde i Mariestad ligger två unga kvinnor och solar sig på en gräsmatta. Det är systrarna Ulrika och Helena Andersson, som är hemma över sommaren. Solen gassar från en himmel med bara några enstaka moln, och från skogsdungen hörs svalor kvittra. Än så länge är allt lugnt och fridfullt, men om bara några timmar, i just den där skogsdungen, kommer livet förändras för alltid för familjen Andersson. För just den där sommarnatten den 14 juni 1992, försvinner 22-åriga Helena Andersson.
32 år senare är Helena ännu inte återfunnen, och utredningen pågår fortfarande som ett mordfall.
Kriminalreportern och författaren Tina Frennstedt berättar om fallet som skakade Mariestad och en polisutredning som kritiserats.
Var är Helena? är historien om ett liv som precis skulle börja, om ett enda ögonblick som förändrade allt – och en familj och en stad som aldrig skulle bli sig lik.
Tina Frennstedt gav 2019 ut den prisade fiktiva romanen Försvunnen, som är inspirerad av Helenafallet.
Polisförhandlarna, av Erica Luuk, släpps 16 september
“Man snackar inte med buset”. För inte så många år sedan var förhandling en främmande tanke inom det svenska polisväsendet. I dag är det en viktig och självklar del i polisens arbete. Mycket tack vare Bertil Olofsson, som i slutet på 1980-talet var gruppchef för piketen i Stockholm och började fundera över alternativ till polisens konfrontativa sätt att lösa gisslansituationer och gripa personer.
Under 90-talet utbildade han sig inom förhandling på FBI, och tog metoden till Sverige.
Erica Luuk följer Bertil och några av de skickligaste förhandlarna som stångas mot tiden i kapningar och gisslandraman.
Hur kan man vända en människa i kris på ett så tryggt sätt som möjligt?
Polisförhandlarna är en dokumentärserie i fem avsnitt, och en resa i människans psyke.
Från milen till maraton på sex månader, av Stefan Silfvergren, släpps 2 september
Stefan Silfvergren är den framgångsrika personliga tränaren som till vardags bland annat jobbar med att löpträna människor med funktionsnedsättningar. 2020 coachade han Storytel-användarna i löpspåret i den flitigt lyssnade serien Börja springa med Storytel och därefter i uppföljaren med fokus på intervallträning. 2022 fick han igång oss igen med Styrketräna med Storytel. Och nu är det dags att börja värma upp inför ett maraton.
I sex delar tar Stefan, som själv sprungit ett fyrtiotal maratonlopp, oss steg för steg från milen till maraton. Serien riktar sig till löpare som klarar av att springa en mil tre gånger i veckan.
Hans päron, av IJustWantToBeCool, släpps 13 november
Humorgruppen IJustWantToBeCool har dominerat barnlyssningen de senaste åren, med serier som Skattjakten, Rymdens parkeringsvakter, Sommarjobbarna och Sommarjobbarna i Australien och IJWTBC tolkar klassiker. De har också tilldelats Storytel Awards i kategorin barn två år i rad för de två första delarna av Skurkarnas skurk.
I höst är de dubbelt aktuella med den helt nya Storytel Original-serien Hans päron – och med en kokbok baserad på Matfighten hos Rabén & Sjögren.
Vargen vakar i mörkret, av Mons och Karolina Kallentoft, släpps 19 november
Storytel Original har skrivit avtal med den framgångsrika och hyllade spänningsförfattaren Mons Kallentoft och debuterande Karolina Kallentoft. Exmakarnas första gemensamma titel, Vargen vakar i mörkret, ges ut exklusivt på Storytel i november.
Mons Kallentoft debuterade år 2000 med thrillern Pesetas, och har sedan dess gett ut närmare 30 böcker som har översatts till lika många språk. Mest känd är han för kriminalromanerna om Malin Fors, som har hyllats av såväl läsare som kritiker.
Vargen vakar i mörkret utspelar sig i Smålands mörkaste skogar, där en seriemördare härjar.
Är det nu jag dör?, av Victoria Berggren och Leone Milton, släpps 30 oktober
Hon säger själv att hon har levt ett hårt liv. Ett liv på gatan, kantat av knark, övergrepp och prostitution. Av sorg, smärta och förlust. Och åren av heroinmissbruk har satt sina outplånliga spår.
I dag är Victoria Berggren 56 år, drogfri och på god väg mot en bättre plats i livet. Och hon önskar att någon skulle våga möta hennes blick och se människan Vickan, hon som vill alla väl.
Med sin självbiografi Är det nu jag dör? delar Victoria Berggren med sig av den kamp hon utkämpat under så många år. Hon hoppas att lyssnarna ska våga följa hennes livsresa och kanske få en större förståelse för hur hon, liksom många andra, hamnat utanför samhället och gemenskapen.
Ljudboken är skriven tillsammans med Leone Milton, som skrivit uppmärksammade böcker som Instängda barn, Plastikkirurgen, Ta makten, Berättar du så dödar jag dig, Till mina torskar och nu senast Han ägde mig: En sann berättelse om att överleva en mans våld.
Bokklubben med Pascal Engman och Amanda Schulman, släpps 4 september
Amanda Schulman och Pascal Engman är båda framgångsrika författare och poddare. Nu slår de sina påsar ihop och startar den gemensamma podden Bokklubben i samarbete med Storytel. I Bokklubben är alla välkomna. De två författarna och medieprofilerna diskuterar kritikerhyllade romaner såväl som fängslande självbiografier och succédeckare – allt med samma nyfikenhet och engagemang.