Homosexligan som styrde Sverige - Dokumentärserie av Erik Galli

26 februari 2024

Följ med journalisten Erik Galli till 50-talet och en osannolik berättelse om hur prästen Karl-Erik Kejne upptäcker hur hela Sverige styrs av homosexuella män som skyddar varandra och ägnar sig åt allt från övergrepp till djävulsdyrkan. Tidningarna hakar på och skapar en av 1900-talets största svenska skandaler. Men varför vet vi så lite om det idag? Vad var det egentligen som pågick i 50-talets Stockholm?

Prästen Karl-Erik Kejne är på 1950-talet känd för sitt arbete för de mest utsatta på Stockholms gator. När en ung kille slår larm om att en skräckinjagande predikant satt sina klor i honom rusar Kejne till undsättning och hjälper honom att fly. Snart växer misstankarna om långt mer omfattande övergrepp än någon kunnat ana. Kejne hittar tecken på att Sverige från skuggorna styrs av ett hemligt sällskap – en bögliga som med skydd av svenska myndigheter utnyttjar unga killar och tillintetgör alla som hotar att avslöja dem. Märkliga telefonsamtal, inbrottsförsök och anklagelser om pedofili får honom att gå till polisen. Men när utredaren mystiskt blir sjuk, en regeringsmedlem visar sig ha koppling till bögligan och polisens misstankar vänds mot honom själv inser Kejne att det homosexuella frimureriets makt sträcker sig hela vägen upp i maktens allra högsta korridorer. 

De svenska medierna var inte sena att haka på Kejnes skandalösa historier och Kejneaffären resulterade i otaliga löpsedlar under flera år, och till och med en ministeravgång. 

Erik Galli försöker här reda ut vad som verkligen hände och upptäcker under sitt arbete att allt inte är som det verkar, och många detaljer känns märkligt bekanta. 

Homosexligan är en dokumentär om hur hela Sverige slukades av en berättelse där ingen längre kunde skilja på verklighet och fantasi. Där de mest otroliga historier framfördes av en engagerad präst som ivrigt hejades på av medierna. Skulle något liknande kunna hända idag? Eller har det redan hänt?

Erik Galli är journalist som bland annat gjort de uppmärksammade dokumentärerna Under kniven, pornfluencers och SD-bögar. 

– Vissa berättelser är så fängslande och osannolika att man inte tror på att de hänt. Det här är en sån berättelse. Den säger mycket om 50-talets Sverige och massmedier – men också om landet vi lever i idag, säger Erik Galli.


Homosexligan som styrde Sverige är en dokumentär i fyra delar som släpps exklusivt på Storytel den 4 mars 2024. Förhandslyssning finns tillgängligt på förfrågan. 

Kontakter

Corinna Björk

PR Manager Sweden