Ebba Kleberg von Sydow djupdyker i kunglig kärlek på Storytel

13 september 2023 - Senast uppdaterad 28 februari 2024

…och så levde de lyckliga i alla sina dagar.
Sagans värld är fylld av prinsar och prinsessor som bekämpar onda varelser i kärlekens namn. Men inte sällan överträffar verkligheten dikten.
Ebba Kleberg von Sydow djupdyker i kungahusens mest fängslande förälskelser genom historien, och berättar sanna sagor som inte alltid har ett lyckligt slut.
Kungliga kärlekssagor släpps på Storytel den 15 september. 

 

Allmänintresset för kungligheter har i alla tider varit stort, och i synnerhet intresset för deras kärleksrelationer. Historien om kungen, drottningen och det berömda klicket är välkänd, men runt om i de europeiska slotten finns många fler hisnande romanser och passionerade förälskelser. Det finns också gott om hårt prövade kungliga kärlekshistorier som satt titlar, blodsband, ära och heder på spel. 

Ebba Kleberg von Sydow djupdyker i historiska kungliga romanser i Kungliga kärlekssagor, en serie skriven för Storytel Original. Under det kungliga jubileumsåret 2023 släpps fem fristående berättelser om maktspel, pengar, klass, intriger, familjefejder och – framför allt – om översvallande kärlek.

– Jag har alltid älskat historia, och speciellt kunglig historia. Kungligheterna gjorde historieböckerna roliga för mig – att lära sig om Kalmarunionen blev exempelvis spännande, tack vare drottning Margareta. Just kungliga kärlekshistorier är speciella, det som för oss andra ofta är något väldigt privat är för dem så väldigt publikt. Och kärleken, och rent konkret att skapa en ny generation och därmed säkra tronföljden, är en avgörande del av deras jobb. Allt detta fascinerar mig, berättar Ebba Kleberg von Sydow, som sedan många år är flitigt anlitad som kunglig expert i bland annat SVT, TV4 och Expressen.

Paren som porträtteras i serien är Victoria och Albert, Gustaf VI och Margareta, Rainier och Grace Kelly, Margrethe och Henrik, samt Charles och Camilla.

– Jag ville fokusera på livsöden som alla, på ett mer eller mindre dramatiskt vis, format historien och samhället. För mig som vanligtvis jobbar i kortare format, som poddar, tv-program och sociala medier, har det varit fantastiskt roligt att verkligen få gå in i dessa människors liv. Jag har jobbat med grundlig research, vilket varit tidskrävande men också väldigt roligt. Jag hoppas att det blir en härlig, fängslande lyssning som föder nyfikenhet, säger Ebba Kleberg von Sydow. 

– I Kungliga kärlekssagor presenterar Ebba Kleberg von Sydow historiska fakta på ett underhållande, informativt och personligt sätt. Det här är en serie att svepas med av, där kunglig pompa och ståt blandas med samma hjärta och smärta som vi alla upplever, säger Hanna Håkansson, förläggare för Kungliga kärlekssagor på Storytel.

Kungliga kärlekssagor släpps på Storytel den 15 september.

 

Avsnittsordning Kungliga kärlekssagor:

Avsnitt 1: Victoria & Albert, släpps 15/9
Avsnitt 2: Rainier III & Grace Kelly, släpps 22/9
Avsnitt 3: Gustaf VI Adolf & Margareta, släpps 28/9
Avsnitt 4: Margrethe & Henrik , släpps 6/10
Avsnitt 5: Charles & Camilla, släpps 13/10