Denise Rudberg belyser våld mot kvinnor i fiktiv dokumentär bara på Storytel

30 april 2024

En kvinna blir mordhotad, en annan överfallen och en tredje brutalt mördad. Samme man tros ligga bakom brotten. Men tre år efter händelserna finns fortfarande fler frågor än svar.
I Denise Rudbergs första spänningsserie skriven direkt för ljud får vi genom radiojournalisten Görans efterforskningar höra vad som ledde fram till den ödesdigra natten 1973.
Hennes sista steg är den första delen i serien Nattens ondska och släpps exklusivt på Storytel den 7 maj.

 

I Denise Rudbergs kommande Storytel Original Hennes sista steg berättas historien om ett brutalt kvinnomord, ett våldsamt överfall och ett mordhot ur en radiojournalists perspektiv. Berättelsen är skriven direkt för ljud, exklusivt för Storytel, och den hyllade och omåttligt populära författaren tar tillfället att nyttja formatets möjligheter fullt ut. 

– Det här är vad man ibland kallar för en mockumentary, alltså en falsk dokumentär. Jag tycker att det är ett intressant format och det lämpar sig väldigt bra just för ljud. Jag har valt att skriva i jag-form, något jag aldrig gjort tidigare. Jag skriver också ur en mans, en engagerad och samhällsintresserad journalists, perspektiv och det är genom hans ord och ögon som vi följer de här tre kvinnorna, säger Denise Rudberg.

I Hennes sista steg får vi följa radiojournalisten Göran, som gestaltas av skådespelaren Niklas Engdahl (Bonusfamiljen, Beck, Den inre cirkeln), när han rapporterar om händelserna som utspelade sig under en ödesdiger natt 1973.

Denise Rudberg fick inspiration till berättelsen under arbetet med romanen Dancing Queen, när hon gjorde omfattande research om just 1970-talet:

– Jag blev fascinerad av hur man beskrev brott mot kvinnor i media. Vad har hänt med kvinnorörelsen, som var stark och tongivande då? Har vi förvaltat det arvet? Har vi förändrat vår syn på brott och våld mot kvinnor? Svaret är ju tyvärr nej på den frågan – bara på det här årets första halva har vi haft väldigt många tragiska fall. Det är viktigt att belysa dåtiden eftersom det samtidigt speglar samtiden.

Hennes sista steg är den första delen i den nya Storytel Original-serien Nattens ondska. Även de kommande delarna kommer att handla om brott mot kvinnor.

– Kvinnors utsatthet är det jag har drivits av genom hela mitt författarskap. Det både engagerar och förfärar mig. Det gör mig väldigt beklämd att vi inte har kommit längre. Men desto viktigare är det då att belysa det som har skett, och lyfta fram de här kvinnorna ur deras skugga. För de får aldrig glömmas bort, säger Denise Rudberg.

Ljudet har alltid haft en central roll i Denise Rudbergs författarskap. Hon är utbildad dramaturg och har utöver sina framgångsrika deckarserier – och skapandet av genren elegant crime – skrivit mordmysterier och ljuddraman för bland annat Sveriges Radio, där hon också arbetat som programledare. Hennes entreprenörsanda och nyfikenhet är en perfekt matchning med Storytel, menar Helena Gustafsson, Chief Content Officer på Storytel:

– Denise är både en skicklig historieberättare och en sann ljudentreprenör. Det är en ynnest att få samarbeta med en författare som har mod och driv att utmana fasta föreställningar om författarskap, och som delar Storytels passion och vilja att utveckla berättande i ljudformatet. Vi är därför extra stolta över att kunna presentera hennes Storytel Original-debut. Hennes sista steg är en stark skildring av kvinnors utsatthet samtidigt som det är en nervkittlande kriminalhistoria med dokumentära inslag – en “fake” true crime helt enkelt, säger hon.

Denise Rudberg är en av Sveriges mest lästa författare, med närmare fem miljoner sålda böcker. Bara det senaste året har hennes ljudböcker lyssnats på i totalt 1,5 miljoner timmar på Storytel.

Storytel Original-debuten med Nattens ondska följer fjolårets nyhet om att Norstedts genom ett omfattande avtal med Rudberg förvärvat rättigheterna till författarens kommande och tidigare utgivna titlar. I november 2023 lanserades den första boken inom avtalet, Dancing Queen, som hyllades av såväl recensenter som ljudbokslyssnare och dominerade Storytels topplista i veckor. I juni släpps också den femte delen i Rudbergs serie Kontrahenterna, Femte kollusionen.

Hennes sista steg släpps exklusivt på Storytel den 7 maj. 
Fakta: Denise Rudberg

Denise Rudberg är författare, krönikör och poddare. Hon är född och uppvuxen i Stockholm där hon bor på Östermalm med sin man, deras fyra barn och hunden Stina. Hon är utbildad manusförfattare och äger ett produktionsbolag för ljud.

År 2000 debuterade Rudberg med Väninnan och hon har sedan dess skrivit flera framgångsrika romanserier för vuxna och ungdomar samt ett radiodrama, Sviten, som skrevs för Sveriges Radio. 2021 var hon en av värdarna i Sommar i P1. Totalt har hennes böcker sålt i närmare fem miljoner exemplar och hon är i dag en av Sveriges mest lästa författare.

År 2010 lanserade Denise Rudberg en ny genre, elegant crime, med serien om Marianne Jidhoff. Seriens tolfte bok, De första tolv, släpptes i november 2022. Rudberg är även aktuell med den historiska romanserien Kontrahenterna som handlar om kvinnliga kodknäckare under andra världskriget, samt med en serie som utspelar sig i Stockholm på 1970-talet, och som inleddes med Dancing Queen 2023.

I maj 2024 debuterar hon som Storytel Original-författare med serien Nattens ondska skriven direkt för ljudformatet.

 

Fakta: Nattens ondska. Del 1: Hennes sista steg

Söndagen den 6 maj 1973 påträffas kroppen av en kvinna av en förbipasserande man som är ute och rastar sin hund. Kroppen är svårt sargad och det ska senare visa sig att någon mördat kvinnan med närmare femton knivhugg. Mördaren tycks ha väntat på sitt offer vid en illa upplyst gångväg och efter dådet har han släpat upp kroppen till ett skogsparti intill gångstigen.

Jag heter Göran Nordengren och är journalist vid Sveriges Radio. Det här är berättelsen om en natt när ondskan vilade över det lilla bostadsområdet strax utanför Stockholm. Det här är berättelsen om hur någon överföll en kvinna, mordhotade en annan och mördade en tredje. Det här är också berättelsen om en illa skött polisutredning som har lett till att gärningsmannen ännu inte har hittats.

 Vem är denne man som efter tre år ännu är på fri fot?

 Jag kommer att hålla er i handen genom denna skräckfyllda och bistra natt i början av maj 1973. För den här historien får inte sluta här, kanske kan detta leda till att de efterlevande äntligen kan få svar på vad som hände.

 

Kontakter

Therese Lindström

Head of PR Nordics