Storytel ger ut Blood Queen – baserad på en blodig, sann historia

12 oktober 2023 - Senast uppdaterad 28 februari 2024

Hon var världens mest produktiva kvinnliga seriemördare, skyldig till 600 unga kvinnors brutala död.
Eller var hon det?
Historieböckerna ljuger väl inte?
Blood Queen, berättelsen om den mytomspunna grevinnan Elizabeth Báthory, släpps på Storytel den 17 oktober.

Grevinnan Elizabeth Báthory är rik, intelligent, inflytelserik och mäktig. När hennes make, en framstående krigsherre, dödas måste hon plötsligt skydda och försvara både sina tillgångar och de många människor som är beroende av henne. Kungen och hans män har siktet inställt på att ta allt grevinnan äger – inklusive hennes unga döttrar. Och när hennes make inte längre står i vägen förbereder de sin attack.

I slottet Čachtice driver Elizabeth en mottagning där hon vårdar sjuka. Men när dödliga sjukdomar börjar sprida sig startar också en våg av envisa rykten. Varför dör så många unga tjänsteflickor på slottet? Sysslar grevinnan med svart magi, är hon en häxa? Vilar det en förbannelse över henne? Ingen har sett något med egna ögon, men historier om grymhet och mord börjar omge grevinnan. Hon tycks lämna ett spår av blod efter sig.

Blood Queen är berättelsen om Elizabeth Báthory (1560–1614), som i historieböckerna beskrivs som världens mest produktiva kvinnliga seriemördare. Hon anklagades för att ha mördat och torterat över 600 unga kvinnor, men när hon ställdes inför rätta var rättegången av allt att döma riggad, en skenrättegång. Därefter blev hon inmurad i sin sovkammare, där hon levde isolerad fram till sin död fyra år senare.

Men vad är sant och vad är sägen i berättelsen om grevinnan? 

Blood Queen är en välskriven och spännande historia om en mäktig kvinnas fall. Trots att den utspelade sig för mer än 400 år sedan är berättelsen högaktuell – nu liksom då är kvinnor med makt eller status inte sällan provocerande. Elizabeth Báthory var sannolikt inte alldeles oskyldig, men hur mycket av det hon anklagades för var i själva verket smutskastning och rykten som spridits av människor som ville förinta henne? Vi hoppas och tror att ljudbokslyssnarna ska uppskatta den här tänkvärda berättelsen lika mycket som vi gör, säger Anna Öqvist Ragnar, producent för Blood Queen på Storytel.

Berättelsen är fiktiv men baserad på verkliga händelser. Blood Queen är skapad av Anna Lea, med 15 års erfarenhet av film, TV och ljud från bland annat BBC, och utvecklad tillsammans med Matthew Hall, BAFTA-belönad manusförfattare och bästsäljande författare. 

Blood Queen är en historia om mäktiga kvinnor som under ett brutalt patriarkat tar kontroll över sitt öde. I berättelsens inledning tror vi oss vara säkra på vad som är rätt och fel, men vi får gång på gång anledning att ifrågasätta detta. Ingenting är som det verkar, och för mig är det den mest spännande aspekten av den här historien. Jag tror att vi har mycket att lära av Elizabeths berättelse när kvinnor än i dag förvägras möjligheten att tala för sig själva eller blir smutskastade, dömda och straffade för sin självständighet, säger Anna Lea.

Ljudboken ges ut på Storytel på åtta språk, och den svenska versionen läses av Ellen Jelinek.

Blood Queen släpps på Storytel den 17 oktober.