Gå till huvudinnehåll

Ny dokumentär ger inblick i polisförhandlarnas dramatiska vardag

13 september 2024

I dokumentärserien Polisförhandlarna får vi en unik inblick i den psykologiska processen bakom förhandling i krissituationer som gisslandraman och kidnappningar.
Tillsammans med några av Sveriges skickligaste förhandlare utforskar Erica Luuk ett samtal på liv och död.
Polisförhandlarna släpps på Storytel den 16 september.

 

“Man snackar inte med buset”. För inte så många år sedan var förhandling en främmande tanke inom det svenska polisväsendet. I dag är det en viktig och självklar del i polisens arbete. Mycket tack vare Bertil Olofsson, polisen som under 90-talet utbildade sig inom förhandling på FBI, och tog metoden till Sverige.

I Polisförhandlarna följer manusförfattaren Erica Luuk Bertil och några av de skickligaste förhandlarna som stångas mot tiden i kapningar och gisslandraman. Hur kan man vända en människa i kris på ett så tryggt sätt som möjligt?
Hennes eget intresse för polisförhandling väcktes något oväntat under en städdag på barnens förskola. Hon småpratade med en annan förälder som berättade att han arbetade som just förhandlare inom polisen.

– Jag blev väldigt nyfiken och ställde tusen frågor, och den där blå avdelningen blev skinande ren medan jag lärde mig massor. Efteråt kände jag att det här skulle bli en riktigt bra dokumentärserie, säger Erica Luuk, som beskriver serien som “En resa i människans psyke”: 
– I fem avsnitt får vi träffa fyra färgstarka och erfarna förhandlare som berättar om några av de fall som de har förhandlat. Det är spännande berättelser som vi får ta del av från insidan, men det är också väldigt fina mänskliga möten och personliga livsöden, berättar Erica Luuk.

Bakom serien står det prisbelönta produktionsbolaget Banda, och producent och reporter för serien är Hugo Lavett och Lovisa Lamm Nordenskiöld som tillsammans vann Stora Journalistpriset 2023 i kategorin Årets berättare.

En nyckelperson i serien är ovan nämnda Bertil Olofsson. Han var gruppchef för piketen i Stockholm när han i slutet på 1980-talet började fundera över alternativ till polisens konfrontativa arbetssätt. 

– Jag tyckte att vi hade väldigt ensidiga förhållningssätt när vi skulle gripa folk. Det var våld och tårgas. Det som fick mig att fundera djupare var en händelse på en flyktingförläggning i Upplands Väsby, där en utvisningshotad man satte sin tvåårige son på ett biltak, hällde bensin på honom och hotade att tända eld. Jag fick hans uppmärksamhet genom att prata, och vi lyckades övermanna honom. Men det var då jag började önska att jag faktiskt visste hur man gjorde och inte bara hade tur, säger Bertil Olofsson, som till en början inte fick något gehör för sina idéer:

– På den tiden trodde inte polisledningen, mina chefer, på den här metoden över huvud taget. Vi vann ju alltid – fast på ett brutalt sätt.

I Polisförhandlarna berättar han den bitvis dramatiska historien om hur förhandlingen till sist implementerades som metod inom det svenska polisväsendet, och vad det har inneburit för polisens arbete i dag. 

Polisförhandlarna produceras av Banda för Storytel Original och släpps på Storytel den 16 september. Förhandslyssning finns på Storytels presstjänst.

 

Kontakter

Therese Lindström

PR Manager Sweden