Gå till huvudinnehåll

Är det nu jag dör? – Victoria Berggren berättar om livet på gatan i självbiografi på Storytel

28 oktober 2024 - Senast uppdaterad 30 oktober 2024

“En sån som jag borde varit död för längesen”, konstaterar Victoria Berggren i sin självbiografiska berättelse Är det nu jag dör?.
Hon har levt större delen av sitt liv på gatan, i drogmissbruk och prostitution. Mot alla odds har hon överlevt, och nu berättar hon sin historia.
Är det nu jag dör? släpps exklusivt på Storytel den 30 oktober.

 

Folk vänder bort blicken och skyndar på stegen när de går förbi henne. Victoria Berggren är van. Hon säger själv att hon har levt ett hårt liv. Ett liv på gatan, kantat av knark, övergrepp och prostitution. Av sorg, smärta och förlust. Och åren av heroinmissbruk har satt sina outplånliga spår.

I dag är hon 57 år, drogfri och på god väg mot en bättre plats i livet. Och hon önskar att någon skulle våga möta hennes blick och se människan Vickan, hon som vill alla väl.

Med sin självbiografi Är det nu jag dör? delar Victoria Berggren med sig av den kamp hon utkämpat under så många år. Hon hoppas att lyssnarna ska våga följa hennes livsresa och kanske få en större förståelse för hur hon, liksom många andra, hamnat utanför samhället och gemenskapen.

– Det här var livet jag fick. Jag önskar att jag hade fått ett annat sorts liv, men det går såklart inte att önska sig. Men jag hoppas i alla fall att jag, genom att berätta om det, kan bidra till att göra någon slags skillnad för någon. Det hade gjort mig glad, säger Victoria Berggren.

I Är det nu jag dör?, som är skriven tillsammans med författaren och journalisten Leone Milton, berättar Victoria Berggren öppet och ärligt om uppväxten med en våldsam pappa som förgrep sig på henne och slog hennes mamma, om de missbrukande killar hon började hänga med, om våldet hon utsattes för och om drogerna som ledde henne in i prostitution och ut på gatan. Hon berättar också om det allra svåraste: Lyckan över att bli mamma som förbyttes mot förtvivlad sorg när hennes dotter blev omhändertagen. 

– Att skriva Victorias berättelse har varit en fin och lärorik, men också en smärtsam upplevelse. Genom våra många samtal har vi kommit varandra nära, och jag är så imponerad av hennes mod. Victoria är en enormt stark kvinna, samtidigt som hon är skör och märkt av allt hon gått igenom. Det är väldigt lätt att tycka om henne, och jag hoppas och tror att hennes berättelse ska mötas av kärlek, säger Leone Milton.

– Victoria och Leone lyckas berätta en bitvis väldigt mörk och tung historia utan att den blir sentimental. Det är ärligt, drabbande och utan omsvep, men samtidigt finns en ton av hopp och inslag av humor, säger Mia Marchner, förläggare för Är det nu jag dör? på Storytel.

Är det nu jag dör? är inläst av Lo Kauppi och släpps exklusivt på Storytel den 30 oktober. Förhandslyssning finns på Storytels presstjänst från den 28 oktober.

 

Fakta: Hemlöshet i Sverige
Enligt Socialstyrelsens kartläggning levde fler än 27 000 personer över 18 år i hemlöshet i Sverige 2023. Ungefär en tredjedel av dem var kvinnor, och andelen kvinnor har ökat de senaste åren. 
I Sveriges fyra största städer finns 31 procent av de hemlösa enligt kartläggningen, samtidigt som knappt 21 procent av befolkningen i stort bor där. I storstäderna finns också majoriteten av de människor som lever i så kallad akut hemlöshet (personer som är hänvisade till akutboende, härbärge, jourboende, skyddade boenden, vandrarhem eller motsvarande. Här ingår också personer som sover på offentliga platser, utomhus, trappuppgångar, garage, källare/vind, tält, bil eller liknande).
Beroende, psykisk ohälsa och brist på stadigvarande inkomst är de vanligaste faktorerna som uppges ha lett till hemlöshet. Utöver dessa är våld i nära relation en vanlig bidragande faktor för kvinnor. 

Källa: Socialstyrelsens kartläggning av hemlöshet 2024

 

Kontakter

Therese Lindström

PR Manager Sweden